Kremlinpartij vaagt oppositie weg

De pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft in lokale verkiezingen die gisteren in 76 van Ruslands 83 regio’s zijn gehouden bijna overal gewonnen. De opkomst was gemiddeld nog geen 30 procent. Uit alle delen van het land zijn overtredingen van de kieswet gemeld. Volgens oppositiekandidaten en onafhankelijke verkiezingswaarnemers zijn kiezers onder druk gezet en de uitslagen vervalst.

In Moskou, waar een nieuwe gemeenteraad werd gekozen, is Verenigd Rusland praktisch alleenheerser geworden. Bij een opkomst van 35,57 procent kreeg de partij 66,26 procent van de stemmen, wat neerkomt op 49 van de 52 zetels. De communisten haalden als enige van de vijf overige deelnemende partijen – LDPR, Rechtvaardig Rusland, Patriotten van Rusland en Jabloko – de kiesdrempel van 7 procent.

In het hele land zijn oppositiekandidaten in de aanloop van de verkiezingen, waaraan 30 miljoen Russen konden deelnemen, tegengewerkt. Zij konden zich niet vaak als kandidaat registreren, omdat de kiescommissie de daartoe benodigde handtekeningenlijsten ongeldig verklaarde.

Volgens de oppositie en verkiezingwaarnemers heeft president Medvedev zijn belofte van augustus niet waargemaakt om de democratie te bevorderen. Hij zegde toen toe het onder Poetin opgebouwde machtsmonopolie van Verenigd Rusland te zullen doorbreken. Als gevolg van door Medvedev ingevoerde nieuwe regels om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen, de praktische onmogelijkheid om campagne te voeren en in de media op te treden, maakte de oppositie geen enkele kans. „We horen mooie woorden, maar de werkelijkheid is anders”, zei Sergej Oboekov van de Communistische Partij.

De staf van Medvedev heeft lokale bestuurders bekritiseerd voor de ongeregeldheden bij de verkiezingen in Moskou. Een woordvoerder van de president stelde dat het niet was gelukt burgemeester Loezjkov van Moskou ervan te overtuigen dat hij oppositiekandidaten tot de verkiezingen moest toelaten. Vanavond wordt in het centrum van Moskou een demonstratie verwacht tegen de uitslagen in de hoofdstad.