Kraken kan eerste levensbehoefte zijn

Het CDA, de ChristenUnie en de VVD willen een hogere straf voor kraken (nrc.next, 8 oktober, Nederland). De boodschap is dat we met onze handen van andermans eigendommen moeten afblijven, zo heb ik begrepen uit de berichtgeving in verschillende media. Het ligt voor de hand dat je van andermans tas, auto en knikkerzak afblijft. Maar hoe staan we tegenover eigendomsrecht als het gaat om het vlindermes van een zestienjarige? Of het weggegooide brood aan het einde van een dag, terwijl een dakloze echt honger heeft? Hoe staan we tegenover eigendomsrecht als het een eerste levensbehoefte aangaat? Een dak boven je hoofd is nu eenmaal iets anders dan een cabriolet. Maar het voorgestelde kraakverbod maakt geen onderscheid tussen behoefte en luxe. Opnieuw is er een stukje van onze vrijheid ingeperkt.

    • Mara van Limbeek Haarlem