Killersblik vooraf, tranen na de uitslag

Bokster Esther Schouten verloor haar gevecht om de wereldtitel in het vedergewicht van regerend kampioene Ina Menzer. „Deze titel behoort aan mij toe”, stelde ze na afloop.

Soms kan uiterlijk bedrieglijk zijn. Neem Ina Menzer, een Duitse bokster van Kazachse komaf. Als zij zaterdagavond de Stadthalle in Rostock binnenstapt, kijkt zij geen moment naar het publiek. Haar katoenen rok hangt losjes om haar middel, de witte V-hals doet meisjesachtig aan. Niets wijst erop dat we met de wereldkampioen in het vedergewicht te maken hebben. Een vrouw die nog nooit een wedstrijd verloor.

En dan Esther Schouten: vol zelfvertrouwen beklimt zij het podium. In een lakrok en -cape die op een fetisjparty niet zouden misstaan. De Duitse cameraman aan haar voeten krijgt een vette knipoog. En Schouten rust niet voordat Menzer de killerblik in haar ogen heeft geregistreerd. Bijna dwingend plant de Nederlandse zich in haar blikveld. ‘Ik lust je rauw’, lijkt zij te willen uitstralen.

Als de volksliederen hebben geklonken, is het Schouten die de aanval kiest. Ze volgt haar strijdplan, maar interpreteert het optreden van haar tegenstander verkeerd. De voorzichtige start van de Duitse, die haar momenten zorgvuldig kiest, is volgens Schouten een teken van onzekerheid.

Als de laatste stoot in Rostock is uitgedeeld, balt Schouten haar vuist in de richting van het publiek. Ze viert de overwinning, terwijl de jury nog aan het delibereren is. Menzer zijgt neer op haar kruk. Net als Schouten kent zij geen twijfel. Maar ze lijkt het niet kies te vinden om vooruit te lopen op het oordeel van de drie mannen naast het podium. Zonder knock-out geen zekerheid. Zonder zekerheid geen reden tot vreugde.

Het wachten duurt lang. En als de uitslag eenmaal daar is, barst Schouten in tranen uit. De bokster kan niet geloven dat de ingetogen vechtstijl van Menzer de juryleden het meest heeft weten te overtuigen. Twee van hen wijzen de Duitse aan als winnares. De derde beschouwt de partij om de wereldtitel in het vedergewicht als onbeslist. Schouten rent naar haar coach Dirk Dzemski. De handen voor de mond, haar ogen vol vertwijfeling. De winnares kijkt toe met een mengeling van mededogen en leedvermaak.

Na afloop van het duel is de woede nog altijd voelbaar. „Deze titel behoort aan mij toe”, zegt Schouten. „En in haar hart weet Menzer dat ook.” De Nederlandse put hoop uit het feit dat zij haar doel – het winnen van de wereldtitel in het juniorvedergewicht – enkele maanden geleden al heeft bereikt. In het Duitse Langenhagen won Schouten overtuigend van Europees kampioene Bettina Völker. Een knappe prestatie, zeker gezien het feit dat ruim twee jaar daarvoor lymfeklierkanker bij de sportvrouw werd geconstateerd.

Na vier chemokuren en vijftien bestralingen begon Schouten vorig jaar aan een succesvolle comeback. Misschien wat te vroeg stapte zij afgelopen januari de ring in tegen dezelfde Ina Menzer. „Ik wilde na mijn ziekte weer op een groot podium staan”, zei zij vorige week per telefoon over dat verloren titelgevecht. „Ik verlangde naar de aanmoedigingen van mijn familie in de zaal. ‘Je kunt niet verliezen’, hield ik mijzelf voor. ‘Alleen al het feit dat je hier staat is een overwinning’.”

Met het winnen van de titel in het juniorvedergewicht, een half jaar na haar nederlaag tegen Menzer, dwong Schouten een rematch af tegen de Duitse. De afgelopen negen weken bereidde zij zich minutieus voor op het gevecht, met vijf verschillende sparringpartners. „Ik sta er nu heel anders in”, zei zij voorafgaand aan het duel. „Zo lang ik cool blijf in mijn hoofd en het vechtplan aanhoud, moet ik van Menzer kunnen winnen.”

‘The Battle of the Babes’ werd het treffen in de met 4.000 toeschouwers gevulde Stadthalle genoemd. Want de organisatie wist maar al te goed dat twee aantrekkelijke deelnemers de kaartverloop ten goede komen. En dus poseerden de 28-jarige bokster uit Atbasar en de 31-jarige boksster uit Hoorn voor het duel in bikini voor de fotografen. „Aan het begin van haar carrière was die aandacht voor haar uiterlijk veel groter”, vertelt vader Gerard, die niet verbaasd had opgekeken als zijn dochter model was geworden. „Sinds ze een bekende is in de scene, speelt haar uiterlijk een minder grote rol.”

Volgens Gerard Schouten is zijn dochter door haar ziekte nauwelijks veranderd. Hij typeert haar als „een egocentrisch meisje dat willens en wetens haar doel wil bereiken”. Volgens hem is ze dezelfde sportvrouw als een paar jaar geleden: met dezelfde bezieling en beleving als voor haar ziekte. „Alles staat voor Esther in het teken van het boksen. Een sociaal leven houdt zij er niet echt op na.”

Zelf denkt Schouten daar anders over. Ze vertelt dat zij na haar laatste behandeling haar huis verkocht en haar relatie beëindigde om een nieuw leven te beginnen in het Duitse Maagdenburg. Een soort vlucht vooruit, al weet zij inmiddels dat de herinneringen aan haar ziekte gewoon met haar meereizen. „Ik ben gevoeliger dan voorheen”, aldus Schouten aan de vooravond van haar gevecht met Menzer. „Ik heb meer oog voor mijn omgeving. Kan beter relativeren. Dat komt mij als mens ten goede, maar voor een topsporter kan het nadelig zijn.”

Met dat soort bespiegelingen heeft het publiek in de Stadthalle weinig op. De babes moeten werken voor hun geld. Liefst met bloed, zweet en tranen. Een afwachtende houding wordt niet geapprecieerd. Na afloop is de stemming onder het overwegend Duitse publiek unaniem: Esther is de mooiste, Ina de beste. „Es war ein toller Abend”, besluit de gastheer.

    • Danielle Pinedo