Jirí Kylián geeft op gala Dansdagen Gouden Zwaan weg

Amsterdam, 12 okt. - Op het gala van de Nederlandse Dansdagen zijn zaterdag in Maastricht de Zwanen uitgereikt, de grote dansprijzen van schouwburgvereniging VSCD. De jury koos Gods and Dogs van Jirí Kylián, uitgevoerd door Nederlands Dans Theater II, als indrukwekkendste dansvoorstelling van het vorige seizoen. Kylián verraste de jury onaangenaam door op het podium de prijs meteen weg te geven aan een ”jongere” collega, Gerald Tibbs, artistiek leider van NDT II. Shirley Esseboom, ook NDT, ontving de Gouden Zwaan voor uitzonderlijke prestaties tijdens haar gehele danscarrière. De jury roemde haar dienstbaarheid aan de choreografie en vooral haar artistieke gevoeligheid. De Zwaan voor de beste danser ging naar Cédric Ygnace van Het Nationale Ballet voor ”een zeldzame vertolking” van de titelrol in De verloren zoon van Balanchine. Erik Kaiel (1973) kreeg een prijs als aanstormend talent.