een weekeinde vol voetbal

Argentinië heeft dankzij een benauwde 2-1 zege op Peru nog altijd kans op deelname aan het WK in 2010 in Zuid-Afrika. Martin Palermo maakte in blessuretijd de bevrijdende treffer. Het team van bondscoach Diego Maradona klom in de Zuid-Amerikaanse groep naar de vierde plaats, die recht geeft op WK-deelname. „Ik dacht dat we uitgeschakeld waren, maar ik was Palermo vergeten. Hij is ons mirakel”, aldus Maradona. Het laatste kwalificatieduel met Uruguay (woensdag) is beslissend. Uruguay won het duel bij Ecuador met 2-1 – door doelpunten van Diego Forlan en Ajacied Luis Suarez – en klom naar de vijfde plek, één punt achter Argentinië. Derde staat Chili, dat met 4-2 won van Colombia en zich verzekerde van een startbewijs voor het WK. Chili is er voor het eerst sinds 1998 weer bij.

Mexico en de Verenigde Staten zijn zeker van een ticket voor het WK in Zuid-Afrika. Mexico won met 4-1 van El Salvador. Het was de vijfde zege op rij voor de Mexicanen onder bondscoach Javier Aguirre, die de Zweed Sven-Goran Eriksson na drie kwalificatieduels verving. De Verenigde Staten doen voor de zesde achtereenvolgende keer mee aan de eindronde van een WK. Het team van bondscoach Bob Bradley versloeg in San Pedro Sula Honduras met 3-2.

Italië, Denemarken en Servië zijn zeker van deelname aan het WK. Titelverdediger Italië pakte in Dublin tegen Ierland in de laatste minuut het benodigde punt. Invaller Alberto Gilardino zorgde onverwacht nog voor 2-2. Denemarken won de ‘Scandinavische derby’ tegen Zweden: 1-0. Tien minuten voor tijd maakte oud-Heerenveenspeler Jakob Poulsen het winnende doelpunt. Zweden en Portugal, dat Hongarije met 3-0 versloeg, maken woensdag uit wie een herkansing krijgt als nummer twee van de groep. Portugal moet het tegen Malta stellen zonder sterspeler Cristiano Ronaldo. Servië plaatste zich voor het WK na de 5-0 overwinning op Roemenië. In dezelfde groep stelde Frankrijk deelname aan de play-offs veilige door een 5-0 zege op de Faeroër Eilanden.

Dick Advocaat heeft België zaterdag in zijn eerste duel als bondscoach naar een overwinning geloodst. De Rode Duivels waren met 2-0 te sterk voor Turkije. Emile Mpenza scoorde tweemaal. Turkije en België waren al kansloos voor WK-deelname. België maakte in Brussel een betere indruk dan bij de vorige interlands. „Het spel was zeer positief”, aldus Advocaat.

Ook Ivoorkust verzekerde zich zaterdag van deelname aan het WK. Het team van Chelsea-spits Didier Drogba speelde in Malawi met 1-1 gelijk en is als koploper niet meer in te halen. Het is de tweede keer dat Ivoorkust de eindronde van een WK bereikt. De eerste keer was in 2006. Drogba maakte in de 67ste minuut gelijk, nadat Jacob Ngwira de thuisploeg op voorsprong had gebracht.