Een lekker rondje rijden in Boekelo

Als debutant werd Ellen Kloos (21) gisteren nationaal kampioen eventing in Boekelo.

Ellen Kloos is gisteren in Boekelo nationaal kampioene in de eventing geworden. De 21-jarige amazone uit Roosendaal, die voor het eerst meedeed aan het evenement, was met haar 43ste plek de beste Nederlander in een deelnemersveld van 97. Tim Lips maakte op papier de grootste kans kampioen te worden, maar hij ontbrak omdat zijn beide paarden geblesseerd zijn.

Kampioen worden met een 43ste plaats in het eindklassement. Zegt dat iets over uw kracht of over de zwakte van uw collega’s?

„Ik kwam naar Boekelo om een lekker rondje te rijden. Dan is het natuurlijk heel bijzonder als je als debutant kampioen wordt. Maar ik geef toe dat het niveau van de Nederlandse eventingruiters – los van Tim Lips – niet erg hoog is. We hebben te weinig goede paarden en de begeleiding kan beter.”

Is het niet tijd dat de Nederlandse eventingsport een spiegel krijgt voorgehouden?

„Martin Lips [bondscoach] doet dat regelmatig. Hij zei in Boekelo dat hij ontevreden was over een aantal gevestigde namen. Maar dit proces heeft kennelijk tijd nodig.”

U bent in Rwanda geboren en woonde een deel van uw jeugd in Bolivia en Nepal. Dat lijken mij geen landen met een eventingtraditie.

„Nee, totaal niet. In Bolivia heb ik een aantal jaren voor de lol gereden. Het niveau stelt daar weinig voor. Het was dan ook erg wennen toen ik eind jaren negentig in Nederland de draad oppakte.”

Sinds dit jaar maakt u deel uit van het talentenplan van de paardenbond. Welke voordelen biedt dat?

„Veel. Ik krijg lessen bij gerenommeerde trainers, heb een mental coach en krijg meer aandacht van de media. Al bij al gingen er in korte tijd veel deuren open.”

    • Danielle Pinedo