Doodvonnissen in Iran wegens verkiezingsprotest

Iran heeft doodvonnissen bekendgemaakt tegen drie deelnemers aan de massaprotesten tegen de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. Volgens een rechtbankwoordvoerder zijn de drie veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij het protest en hun banden met de Iraanse royalistische beweging en de Mujahedeen-Khalq, een gewapende oppositiegroep die in het buitenland haar hoofdkwartier heeft. De drie kunnen beroep aantekenen tegen hun vonnis, zei hij.

Het waren de eerste vonnissen tegen Iraniërs die in verband met de demonstraties zijn aangehouden en berecht. Tijdens en na het protest tegen verkiezingsfraude door het regime zijn duizenden opgepakt. De meesten zijn inmiddels weer vrijgelaten; ongeveer 140 zijn tot dusverre voor de rechter verschenen. Onder hen zijn talrijke leiders en activisten van de hervormingsgezinde beweging.

De woordvoerder gaf alleen de initialen van de terdoodveroordeelden. De initialen van een van hen komen overeen met die van Mohammad-Reza Ali Zamani, van wie de hervormingsgezinde website Mowjamp donderdag meldde dat hij ter dood was veroordeeld. Zamani is lid van Associatie voor de monarchie in Iran. Teheran beschouwt die, net als de Mujahedeen-Khalq, als een terreurgroep. Zamani heeft volgens de Iraanse pers tijdens zijn proces verklaard dat hij van een Amerikaanse agent geld had gekregen in ruil voor informatie over de Iraanse regering en studentenbewegingen. De hervormingsgezinde oud-president Khatami heeft gezegd dat de – talrijke– bekentenissen tijdens de processen onder zware druk van de autoriteiten zijn afgelegd.

In Teheran werd gisteren een man opgehangen die minderjarig was toen hij een leeftijdsgenoot doodstak. De Europese Unie had Iran vorige maand nog opgeroepen alternatieve straffen voor minderjarige verdachten te overwegen. Volgens een bericht hielpen de ouders van het slachtoffer met de terechtstelling. Onder het islamitisch recht kan de familie van het slachtoffer de dader gratie verlenen. (Reuters, AP, AFP)