De werkwijze van Advocaat slaat aan

Dick Advocaat (62) debuteerde zaterdag als bondscoach van België. De Rode Duivels wonnen met 2-0 van Turkije. „Het is gebleken dat je met hard werken veel kunt bereiken.”

Als Dick Advocaat in zijn lange donkere jas twee minuten na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Matteo Trefoloni in het Koning Boudewijnstadion op zaterdagavond van het veld stapt, klinkt er massaal applaus van de hoofdtribune. De nieuwe bondscoach van België klapt terug en loopt de catacomben in. „Er kan hier iets moois groeien”, zegt hij even later.

Op de grasmat vieren de Rode Duivels gezamenlijk de 2-0 overwinning op Turkije. Hoewel het een WK-kwalificatieduel betreft, zegt verdediger Nicolas Lombaerts dat deze zege in het teken staat van het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. „Het enthousiasme bij de spelers is enorm”, stelt de verdediger van Zenit Sint Petersburg, die in Rusland met Advocaat werkte. „Na vijf nederlagen op rij is het lekker weer eens te winnen. We moeten dit zien als een nieuw begin.”

Johan Boskamp, trainer van KSK Beveren en oud-voetballer van Feyenoord, constateert dat de Belgen met behulp van Advocaat „eindelijk de zwarte bladzijde hebben omgeslagen”. „De werkwijze van Dickie slaat aan. In de week naar de wedstrijd toe voelde je al dat er iets positiefs aan het ontstaan was. En tijdens de wedstrijd viel het me op dat het er ontspannen aan toe ging. Iedereen wilde voor elkaar werken. Dat is wel eens anders geweest. Maar we moeten wel waken voor een hosannastemming. Laten we eerst afwachten of de lijn woensdag tegen Estland wordt voortgezet”, zegt Boskamp, die ooit in de UEFA-jeugd met Advocaat speelde.

Het voetbalelftal België is de afgelopen jaren zover weggezakt dat het land nu 63ste staat op de FIFA-ranglijst. In een groep met Spanje, Bosnië, Turkije, Estland en Armenië was het elftal ook al snel kansloos voor het WK van 2010. Toen België op 1 april van Bosnië verloor, kon bondscoach René Vandereycken kort daarop vertrekken. Assistent Franky Vercauteren nam het roer over, maar hij hield het na een nederlaag tegen Armenië op 9 september ook voor gezien.

De Belgische voetbalbond besloot Advocaat (62) over te halen vervroegd aan het bondscoachschap te beginnen. Aanvankelijk zou hij op 1 januari beginnen. De Nederlander werd op 22 september in Brussel voorgesteld als de eerste Nederlandse bondscoach van België. ‘De Advocaat van de Duivels’ gaat circa 600.000 euro bruto per jaar verdienen. De Nederlander Bert van Lingen en Belgisch oud-international Marc Wilmots fungeren als assistenten. De band met Van Lingen is in 1983 ontstaan toen Advocaat op advies van Rinus Michels in dienst trad bij de KNVB. Later werkte het tweetal onder meer samen bij het Nederlands elftal, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg.

Advocaat laat bij België vanaf het begin zien dat hij volledig zijn eigen gang gaat. In de selectie voor de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije en Estland ontbreken een aantal opvallende namen onder wie voormalig aanvoerder Timmy Simons van het Nederlandse PSV, oud-Ajacied Jelle Van Damme, AZ-talent Sébastien Pocognoli en het enfant terrible Anthony Vanden Borre.

Advocaat stelt Simons in een telefoongesprek persoonlijk op de hoogte. „Ik heb niet de gewoonte om te bellen met spelers die niet zijn geselecteerd, maar uit respect voor Simons heb ik dat wel gedaan”, legt Advocaat uit. „Hoe Timmy reageerde? Ik heb hem niet de kans gegeven in discussie te gaan. Ik heb gewoon de boodschap gebracht en hem verder veel succes gewenst bij zijn club.”

Simons krijgt het nieuws te horen in de aanloop naar een wedstrijd met PSV in de Europa League tegen Cluj. De middenvelder weigert na afloop de pers te woord te staan. Volgens PSV-woordvoerder Pedro Salazar wil Simons „zijn vrouw en kinderen niet laten wachten”. De 32-jarige routinier blijkt in de dagen erop ook niet te willen praten over Advocaat.

Doelman Stijn Stijnen zorgt daarentegen een paar dagen later voor een eerste relletje onder het bewind van Advocaat. De dertigvoudig international bedankt voor de nationale ploeg als via keeperstrainer Francky Vandendriessche voortijdig duidelijk wordt dat Advocaat Stijnen niet zondermeer als zijn eerste doelman ziet. Advocaat laat de afmelding van Stijnen voor wat die is, maar treedt wel op. De voormalige bondscoach van Oranje en Zuid-Korea voelt zich door Vandendriessche in zijn hemd gezet en stelt hem op non-actief. Kort daarop volgt het ontslag van de keeperstrainer. Advocaat: „Als ik merk dat medewerkers niet loyaal zijn, dan gaan ze eruit. Zo werkt het bij mij.”

Advocaat staat op 6 oktober op de velden van Diegem Sport, even buiten Brussel, voor het eerst voor de groep. Nog voordat de warming up is begonnen, wordt de training stilgelegd. Als blijkt dat Marouane Fellaini witte tennissokken in plaats van voetbalkousen draagt, wordt de middenvelder van Everton terug naar het hotel gestuurd. Groepsdiscipline is een sleutelwoord voor Advocaat.

De oud-voetballer spreekt zijn internationals in het Nederlands en Engels toe. Wilmots zorgt daar waar nodig is voor de vertaling in het Frans. In overleg met Van Lingen en Wilmots heeft Advocaat besloten dat hij zich zoveel mogelijk wil laten zien. ‘De Kleine Generaal’ maakt in een speech van een kwartier aan de spelers zijn plannen duidelijk. De internationals hebben geen vragen.

Advocaat heeft de afgelopen weken alle kwalificatiewedstrijden van België één of meerdere keren bekeken. De workaholic weigert als bondscoach van de Rode Duivels ook maar iets aan het toeval over te laten. Zo bekijkt hij in aanloop naar de duels met Turkije en Estland ook een duel van FC Sion om Emile Mpenza te bekijken. De spits komt als wisselspeler slechts een kwartier in actie. Advocaat laat zich ontvallen dat hij eraan twijfelt of de speler die reserve staat in Zwitserland goed genoeg is voor de nationale ploeg. Maar als Wesley Sonck met een knieblessure afvalt, krijgt Mpenza toch het vertrouwen als centrumspits van het nieuwe België.

Advocaat heeft zijn ploeg naar eigen zeggen ten dele „op gevoel” samengesteld. Zo verrast hij met de keus voor doelman Logan Bailly en vleugelaanvaller Roland Lamah. Advocaat laat zijn ploeg tegen Turkije in een 4-3-3-systeem spelen. Voor het eerst in de geschiedenis staan er in het basiselftal geen spelers uit de Belgische competitie. De aangeslagen Turken, die een uur voor de wedstrijd door winst van Bosnië bij Estland werden uitgeschakeld voor het WK, worden bij vlagen overklast. Advocaat zit de eerste tien minuten rustig op de bank maar naarmate de wedstrijd vordert laat hij zich meer gelden. De bondscoach gaat de verbale strijd aan met de scheidsrechter, maakt woedende gebaren naar de grensrechter en probeert zijn spelers steeds weer op hun taken te wijzen.

Boskamp prijst vooral de organisatie van België. „Je kon zien dat het elftal goed stond. En het was leuk voor Advocaat dat Mpenza het verschil maakte.” De spits van FC Sion groeit met treffers in de 8ste en de 84ste minuut uit tot man van de wedstrijd. „Zolang ik vertrouwen proef, voel ik me goed”, zegt Mpenza. „Als de Duivels me nodig hebben, zal ik er staan. Spijtig dat het zo lang geduurd heeft voor we weer een groep zijn. Maar nu is het eens zo leuk.” Bij het tweede doelpunt veert Advocaat met gebalde vuisten van de bank. Het Belgische publiek sluit de nieuwe coach en zijn ploeg in de armen. „Het is gebleken dat je met hard werken veel kunt bereiken”, stelt Advocaat.