De gaten hebben moeilijke vormen

In het nieuwe tv-genre ‘mensen nemen het op tegen grote piepschuimen objecten en vallen daarbij regelmatig in het water’ hadden we deze zomer al het onbegrijpelijk populaire programma Wipeout, en sinds zaterdag Hole in the Wall. ‘Gieren met Geer en brullen met Beau’ was het SBS 6-publiek beloofd, dus ik zat er enigszins huiverig klaar voor.

Hole in the Wall is een Japans format, waarbij mensen door een gat in een piepschuimen muur heen moeten springen. Tot zover niks geks aan de hand, maar de gaten hebben moeilijke vormen. Bijvoorbeeld, zoals ik in de oorspronkelijke Japanse versie zag, de vorm van het cijfer 218. Daar moesten drie mensen tegelijk doorheen springen.

De Nederlandse versie is ongeveer hetzelfde, met als speciaal Japans element een scheidsrechter, Mister Kato, die in een karatebroek de score omroept. Mister Kato leek mij gezien zijn Nederlandse accent een ober van het Chinese restaurant om de hoek. Maar hij vervulde zijn rol met overgave.

Iets minder overgave was er bij de deelnemers: Hans Kraaij junior, Jan-Joost ‘Ik heb nou eenmaal een contract bij SBS 6 dus ik moet dit doen’ van Gangelen en twee oude soapsterren die ik niet kon plaatsen maar die Bas Muijs en Winston Post bleken te heten. Gieren met Geer en Brullen met Beau speelden zelf ook mee.

Met wat voor gat de mannen ook werden geconfronteerd, ze kwamen er niet doorheen; dus het programma bestond voornamelijk uit shots van scheurend piepschuim en spartelende veertigers in een klein zwembad.

Maar je kunt Hole in the Wall op twee niveaus bekijken. Je hoeft helemaal niet op het wedstrijdelement te letten. Alle mannen droegen strakke, zilveren pakken, met daaronder zwarte schoentjes met een bandje, zoals ik me voorstel dat Chinese schoolkinderen die dragen.

Door die strakke pakken kon je elke kwab, pees, spatader, navel, bilrand en tepel zien. Dit was vooral nadelig voor Hans Kraaij junior en voor Geer, die aanvankelijk nog angstvallig zijn buik inhield – dat kon ik zien aan zijn verkrampte gezicht – maar halverwege de show, in het kader van het gieren, het publiek zijn buik ineens in natuurlijke staat toonde. Dat was even schrikken.

Maar: wel een reden om volgende week weer in te schakelen. Hole in the Wall geeft een ontluisterend kijkje in de lichaamsvormen van de Bekende Nederlander. Voor de rest is het – tja, Beau verwoordde het halverwege de show zelf al vrij goed: ‘Sjeeeeezus, wat een SBS-programma.’

Aaf Brandt Corstius

Lees alle eerdere columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius