Besteksetje van 6-jarige padvinder is volgens school een steekwapen

Zachary Christie kan voorlopig niet naar school. Hij is volgens The New York Times geschorst omdat hij in het bezit was een steekwapen. Voor straf moet hij nu 45 dagen naar een tuchtschool.

Sinds eerdere dodelijke incidenten op Amerikaanse scholen, zoals op Columbine High School en Virginia Tech, bestaat op de meeste scholen in de VS een streng verbod op alles wat ook maar lijkt op een wapen. Zo ook in de staat Delaware, waar Zachary Christie op school zit.

Maar critici vinden de angst voor wapens op school in dit geval veel te ver gaan. Want Zachary is geen doorgedraaide middelbare scholier maar een 6-jarig jochie, dat trots was op zijn nieuwe besteksetje van de padvinderij. Daarom nam hij het mee om te gebruiken tijdens de lunch.

Het is niet de eerste overdreven reactie van een school op het verbod op ‘wapens’. Eerder werd een meisje van een jaar of acht tijdelijk van school gestuurd. Ze had voor haar verjaardag van haar oma een cake meegekregen en een mes om plakjes te snijden. De onderwijzer haalde het schoolhoofd erbij – na wel eerst de cake te hebben aangesneden.

Volgens Zachary’s moeder, die haar zoon voorlopig thuis lesgeeft, is haar zoon een leergierige jongen, die soms met een stropdas om naar school wil omdat onderwijs voor hem een serieuze zaak is. De jongen vreest dat hij gepest zal worden als hij weer op school komt. „Maar volgens mij zijn de regels fout, en niet ik”, zei hij tegen de krant.

De schooldirectie staat nog steeds achter de beslissing, maar gaat wel onderzoeken of de regels voor de jongste kinderen misschien moeten worden aangepast.