Baantitel 'normaal' voor transseksueel Van Gogh

Nathalie van Gogh heeft gisteren in Alkmaar bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen (duuronderdelen) de titel behaald op het onderdeel scratch. Het was het eerste succes voor Van Gogh, die sinds vier jaar als vrouw door het leven gaat. De transseksueel is in het wegpeloton geen onbekende. Haar uitstapje naar de baan leverde direct succes op. Na 7,5 kilometer versloeg ze in de sprint Eva Heijmans en Adriene Snijder.

Er zijn scheve gezichten en er wordt achter haar rug over haar gepraat. Maar Van Gogh, 34 jaar geleden geboren als man, maakt zich er niet druk om. Al twee jaar komt ze in wegwedstrijden uit voor de Swabo Ladiesploeg. Haar entree in de wielersport leverde gemengde reacties op. Oneerlijke concurrentie, werd gezegd over Van Goghs deelname aan wedstrijden met vrouwen. Ook in Alkmaar werd dit weekeinde gesmoesd. Van Gogh liet zich er niet door van de wijs brengen. „Iedereen heeft recht op een eigen mening.”

Zo’n vier jaar geleden onderging ze een geslachtsoperatie. Veel wilde ze daar gisteren niet over kwijt. „Het is een privézaak, maar ik schaam me er niet voor. Ik snap dat mensen dit succes opmerkelijk vinden, voor mij is het een normaal verhaal.”

Van Gogh ging sporten omdat ze na de operatie te zwaar werd. „Eerst ben ik gaan lopen, dat vond ik niks, toen werd het mountainbiken en nu dus fietsen.” Op de weg is ze inmiddels een bekende verschijning. Op internet wordt veelvuldig gediscussieerd over haar status. „Achter je rug wordt er van alles gezegd. Bijvoorbeeld dat ik veel meer testosteron in mijn lichaam zou hebben. Daar is absoluut geen sprake van. En het is ook helemaal niet zo dat ik vaak win.”

Gisteren gebeurde dat dus wel. In de sprint was ze te snel voor haar concurrenten Heijmans en Snijder. „Voor mij is ze gewoon een concurrente, verder denk ik er niet zo over na”, reageerde Heijmans, met wie Van Gogh traint bij Team Sprinters Velodome Amsterdam. „Ik doe er net zo veel voor als die andere meiden, misschien nog wel meer”, vertelde Van Gogh, in het dagelijks leven software-engineer. „Maar ik leef als een profsporter.”

Bij de NK baanwielrennen behaalde Michael Vingerling gisteren zijn tweede titel. Nadat hij vrijdag al het onderdeel scratch had gewonnen, was hij gisteren met Nick Stöpler de beste in de koppelkoers. Het Zuid-Hollandse duo hield de koppels Pim Ligthart/Jeff Vermeulen en Yoeri Havik/Barry Markus achter zich. Ook Kirsten Wild behaalde twee titels bij de NK. Zaterdag won ze met Vera Koedooder de koppelkoers en daarna de individuele achtervolging. (ANP)