7 redenen om uit te gaan

Sculpturen van Folkert de Jong.

1 toneel

Krijg nou Titus!

Rotterdamse Schouwburg. Tijd: 20.30u. Entree: 7,50-12,50 euro. www.rotterdamseschouwburg.nl

Theatergroep Siberia speelt voor jongeren een onorthodoxe bewerking in actiefilm-stijl van Titus Andronicus. Dit stuk staat bekend als het meest gewelddadige werk van Shakespeare.

2 muziek

Peter, Bjorn & John

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 19.30/20.30u. Entree: 14 euro. www.paradiso.nl

Het Zweedse indietrio Peter, Bjorn & John bestaat tien jaar e n is vooral bekend van Young Folks (2006), een aanstekelijke single met een geniaal fluitintro. Dit jaar verscheen hun vijfde album Living Thing. In het voorprogramma staat het eveneens Zweedse Friska Viljor.

3 tentoonstelling

Folkert de Jong: Circle of Trust

Groninger Museum. T/m 11 april, geopend di-zo 10.00-17.00u. www.groningermuseum.nl

De eerste grote solo-expositie in Nederland met werk van de kunstenaar Folkert de Jong (1972) toont sculpturen, niet eerder getoonde tekeningen en nieuw monumentaal werk. De Jong is bekend om zijn levensgrote beeldengroepen die gemaakt zijn van styrofoam en polyurethaanschuim, dat normaal gesproken als isolatiemateriaal wordt gebruikt .

4 lezingenreeks

Oost en West: 20 jaar na de val van de muur

Utrecht: Aula van het Academiegebouw. Op zes maandagen vanaf 12 okt. (20.00-21.30u) en op de Culturele Zondag van 8 nov (14.00-17.00u). Toegang: gratis. www.sg.uu.nl

In de aanloop naar 9 november 2009, twintig jaar na de val van de Berlijnse muur, organiseert Studium Generale een lezingenreeks over de DDR, het einde van het communisme, Ostalgie en Berlijn als creatief middelpunt van Europa. Sprekers zijn o.a. Maarten van Rossem en Cox Habbema.

5 cabaret

BIES

Amsterdam: Bellevue. Aanvang: 20.30u. www.theaterbellevue.nl

Bij het cabaret-try-outpodium BIES krijg je een kijkje in de keuken van bekende en nog onbekende cabaretiers, kleinkunstenaars, stand-uppers en muzikanten. Vanavond met Ronald Snijders, Daniël van Veen, Jennifer Evenhuis en Jeroen van Merwijk. Presentatie: Micha Wertheim.

6 cultureel podium

Dropstuff.nl

Maastricht: Vrijthof. Van 12 t/m 27 okt. www.dropstuff.org

Op het Vrijthof in Maastricht strijkt vandaag het Dropstuff-paviljoen neer. Dropstuff is een landelijk platform voor mediakunst en e-culture, dat een mix van digitale interactieve kunstwerken van professionele kunstenaars en creatieve bijdragen vanuit het publiek live uitzendt.

7 muziek

Basement Research

Groningen: Grand Theatre. Tijd: 20.30u. Entree: 7,50-12 euro. www.midnightexpressfestival.nl

Openingsavond van het cross-over jazzfestival Midnight Express (12 t/m 17 okt) met een optreden van Basement Research, de groep van saxofonist Gebhard Ullmann. Dit powerkwintet maakt scherpe jazz met rauwe blues en meeslepende gospel, afgewisseld door een vrolijke calypso.