Was will das Weib?

Arme John Cleese. Na tientallen jaren acteren, films en grappen maken, wil deze 69-jarige Engelse komiek rustig lezen, schrijven en dollen met zijn 34-jarige vriendin. Maar hij kan het niet betalen. De rechter oordeelde dat Cleese zijn derde ex-vrouw Alyce Faye Eichelberger twaalf miljoen pond moet uitkeren in zeven jaar. „We hebben niet eens kinderen samen”, jammert de gevierde acteur. „Ik verdiende altijd het geld. En nu moet ik ook nog de peperdure studies van haar zoon betalen.” Uit geldnood is Cleese een internationale theatertournee gestart. De pesterige titel luidt: A Ludicrous Evening with John Cleese... or How to Finance Your Divorce.

Hij zal vast volle zalen trekken. Voor een man is een echtscheiding immers vaak een financieel drama. Meestal moet hij, niet zij, alimentatie, een brok pensioenopbouw en vermogen uitbetalen. Want alle vrouwenemancipatie en spotgoedkope kinderopvang ten spijt maken de meeste mannen fulltime carrière, terwijl hun vrouw – moeder of niet – zweert bij de ambitieloze parttimebaan. En dat blijft zo, bleek uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau vorig jaar. De nieuwe generatie dames lijkt zelfs nóg afkeriger dan hun moeders van een volledige werkweek te zijn.

Waarom hebben zo weinig vrouwen topbanen? De standaard overtuiging luidt dat vrouwen wel hogerop willen, maar dat: het ‘old boys network’ ze weert, hun echtgenoten luie varkens zijn, ze expres onderbetaald worden, en het onmogelijk is om een carrière te combineren met een spitsuurgezin.

Met deze klaagzang maakt Marike Stellinga korte metten in haar boek De mythe van het glazen plafond. Het feminisme, zo bewijst ze, heeft de onterechte overtuiging verspreid dat vrouwen een onderdrukte en gediscrimineerde soort zijn. In werkelijkheid besteden jonge vaders tegenwoordig wekelijks drie uur méér aan werk én zorg dan vrouwen. Ondertussen willen dames absoluut geen huisman die hun carrière ondersteunt. Zelfs een topvrouw mijdt een mannelijke partner die minder verdient dan zij.

Ziedaar het antwoord op Sigmund Freuds prangende vraag: ‘Was will das Weib?’ Nou, gewoon lekker klessebessen op het schoolplein, inefficiënt kinderen van hot naar haar chaufferen, onterecht klagen over dure kinderopvang, en hooguit drie dagen per week iets aardigs doen met haar (universitaire) studie. En dan ook nog urmen in het cynische RTL4-televisieprogramma Help, mijn man is klusser! dat haar man een loser is.

Dat maakt moderne mannen gedesoriënteerd, vol aarzeling en vaak gedeprimeerd, beweren de Amerikaanse trendspotters Marian Salzman, Ira Matathia en Ann O’Reilly. En dan is het geen wonder dat, als het in een huwelijk misgaat, de man, rancuneus als Cleese, zijn gram haalt.

1. Een tip voor mannen

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mannen cognitief minder presteren na contact met een aantrekkelijke vrouw. Stap (als man) dus nooit dolverliefd onverhoeds in het huwelijksbootje. Bezoek eerst een notaris voor een contract.

2. Een tip voor vrouwen

Regel je financiële zelfstandigheid liever voor en tijdens dan na het huwelijk. Benut kinderopvang, hou je carrière een beetje bij, spaar elke maand voor jezelf, en kijk niet neer op minder ambitieuze mannen.

3. Een tip voor rechters

Lees het boek van Marike Stellinga. Vrouwen zijn niet zielig en krijgen alle kansen. Maak ze niet té afhankelijk van de financiële steun van hun ex.

Lees meer van Erica Verdegaal via nrc.nl/nrcweekblad

    • Erica Verdegaal