Verrukkelijk eetlezen

De kinderboekenweek heeft als thema Aan tafel! Een bof voor culinaire boekenwurmpjes.

De kinderboekenweek heeft als thema Aan tafel! Een bof voor culinaire boekenwurmpjes.

Als jong boekenwurmpje vond ik de kinderboekenweek altijd een feest. Mijn moeder nam mijn broer, zusje en mij dan mee naar de boekwinkel waar we, zomaar, terwijl we niet eens jarig waren, een boek mochten uitzoeken. Jaren achtereen huppelde ik die winkel uit met onder mijn arm de nieuwste editie van Het Kleine Huis op de Prairie.

Als klein vreetzakje was ik verliefd op het pioniersleven van de familie Ingalls – vol versgebakken maisbrood, sneeuw met ahornsiroop en vaders die thuiskomen met een bundel geschoten eenden – en ik wenste vurig dat wij ook eens een varken gingen slachten in onze achtertuin en dat mijn moeder dan kaantjes zou maken van restjes spek.

Afgelopen woensdag, 7 oktober, ging de 55ste kinderboekenweek van start, met als thema: Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken. Omdat ik uit ervaring weet hoe prikkelend lezen kan zijn voor de fantasie van een kind, heb ik de traditie van mijn moeder met mijn eigen kinderen voortgezet. Op naar de boekwinkel dus. Alwaar we bijna verdwaalden tussen de stapels, speciaal vanwege dit thema uitgebrachte, culikinderboeken.

Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jan-Paul Schutten. De wraak van het spruitje is het verslag van zijn queeste naar een manier om de meest gehate groente onder de jeugd op te leuken.

Eerst gaat Schutten langs de Mars-fabriek en McDonald’s, want daar weten ze wat kinderen lekker vinden. Dan gaat hij met twee moeilijke etertjes naar een sterrenrestaurant. Via het smakenlab van de Universiteit van Wageningen belandt hij ten slotte bij Pierre Wind (uitvinder van zuurkoolijs) . Wind ontwerpt een spruitjesburger, gemaakt van gemalen kipfilet en gepureerde spruitjes. En, oh, wat een zoete wraak voor het miskende spruitje, de hele klas vindt hem lekker.

Het boekje is informatief, maar had wat minder feitelijk gemogen. ‘Saai’ was ook het oordeel van mijn zonen. Veel leuker vinden zij en ik het boek dat gekozen is tot Kerntitel van de Kinderboekenweek: Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek. Volkomen terechte keuze. Je kinderen laten opgroeien zónder ze voor te lezen over Willie Wonka, de Oempa-Loempa’s en de chocoladerivier, is alsof je ze een stuk papier, een schort en kwasten geeft, en alleen maar zwarte en witte verf.

Nog een paar boeken die de goedkeuring van mijn tweekoppige doelgroep kunnen wegdragen: Kaapse raasdonders, met het lekkerste eten uit het werk van Annie M. G. Schmidt; Spaghetti van Menetti, een vrolijk verhaal van Kees Leibbrandt waarin de dunne inwoners van het stadje Spriet dikker en dikker worden als ze kennis maken met pasta; Broodtrommelboek van fooddesigner Marije Vogelzang, vol geinige ideeën voor de schoollunch, en het ‘Snoepje van de kinderboekenweek’ Lekker opscheppen, van Karin Luiten.

Na een middag verrukkelijk eetlezen gingen we hongerig naar huis. Onder de arm van de oudste (9) Graaf Sandwich, ook van Jan-Paul Schutten maar veel geestiger dan zijn spruitjesboek. En onder die van de jongste (6) Keet Smakelijk, een grappig gezinskookboek van Laura Emmelkamp en Scato van Opstall. Thuisgekomen maakten we ons favoriete toetje, dat nog in geen enkel kookboek staat: een chocoladefondue zo lekker dat zelfs Willie Wonka er sprakeloos van zou zijn.

Twee kinderen maken een spruitjesburger samen met Jan-Paul Schutten op nrc.tv

    • Janneke Vreugdenhil