Venlo krijgt voorlopig geen nieuwe glasfabriek

Glasproducent Scheuten stelt de bouw van een nieuwe fabriek in Venlo één tot anderhalf jaar uit.

De bouw van de fabriek zou volgend jaar beginnen. Dat wordt nu op zijn vroegst 2011. Directeur Leon Giesen: „Het is niet zo dat alles wordt stopgezet. We gaan door met investeren en nemen nog steeds nieuwe mensen aan. Maar nieuwe financiële verplichtingen zijn even niet verantwoord.”

De nieuwe fabriek was aanvankelijk begroot op 150 miljoen euro. Giesen zegt dat er inmiddels minder geld mee gemoeid zou zijn vanwege het voortschrijden van de techniek. Volgens de directeur gaat het bedrijf ondanks het uitstel door met het ontwikkeling: „Dat betekent dat het product dat we straks kunnen afleveren alleen maar beter zal zijn.”

De fabriek in Venlo voor zogenaamde dunne films zal, eenmaal in bedrijf, werk bieden aan 500 tot 1.000 mensen. Scheuten keek naar meerdere vestigingsplaatsen: het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis in Heerlen, het Belgische Lommel en het Duitse Gelsenkirchen. Het koos uiteindelijk voor Venlo.

Scheuten kondigde deze zomer een joint venture met energiebedrijf Delta aan. Dat heeft dochters die ook in de zonne-energiesector werkzaam zijn: Solland Solar in Heerlen en Sunergy in Rotterdam. De leiding van de joint venture gaat zich vestigen in het nieuwe hoofdkantoor van Scheuten in Venlo, waar verder de verkoop, de research and development en de ook de nu uitgestelde fabriek een plek krijgen.