Testen Somaliërs opgeschort

Somalische asielzoeker beschermt zich tegen de winterkou in de buurt van Calais.Daar wachten veel asielzoekers op een illegale lift op een trein of vrachtwagen naar Engeland. (Foto reuters) A Somalian asylum seeker sips a hot drink after sleeping outdoors in sub-freezing temperatures near Calais' habour in northern France, December 9, 2003. [One year after the closure of the Sangatte Red Cross refugee camp, bands of Sudanese, Somalians, Iranians and Kurds wait for nightfall and the chance to stow away on a lorry bound for Britain. ] Reuters

De Britse immigratie- en naturalisatiedienst (de Border Agency) heeft het plan om het land van herkomst van asielzoekers met DNA-analyse vast te stellen ‘voorlopig opgeschort’. Dat gebeurde na protesten van Britse DNA-onderzoekers.

De Border Agency kampt met het probleem dat asielzoekers zonder identiteitspapieren een andere nationaliteit opgeven om in Groot-Brittannië te kunnen blijven. Het gaat momenteel vooral om mensen uit landen rond Somalië die zich voordoen als slachtoffers van het Somalische oorlogsgeweld.

De BBC meldde dat begin september een pilot-project begon. Maar inmiddels meldt de website van de Border Agency dat het ‘nationality swapping isotope analysis and DNA testing process’ voorlopig stil ligt. ‘Beambten krijgen het te horen als de procedure weer begint.’

Wat de critici betreft gebeurt dat niet: “Het idee dat genetische variabiliteit landgrenzen volgt is absurd,” schrijft de Nature (8 oktober) in een hoofdredactioneel commentaar op het plan van de Border Agency.

De dienst wilde de herkomst vaststellen door het meten van SNP’s. Voor Europa lukt dat aardig, schrijft de Nature-commentator, maar over Afrika is weinig bekend.

SNP’s (single nucleotide polymorphisms) zijn posities in het DNA waar bij meer dan 5 à 10 procent van de mensen een andere base zit dan gebruikelijk. SNP’s zijn mutaties die geen voor- of nadeel opleveren en daardoor lang aanwezig zijn.

Een SNP die in de 12e eeuw bij iemand in Parijs ontstond, zal daar in de buurt nu ook nog vaker voorkomen dan – zeg – rond Glasgow. Een DNA-chip kan tegenwoordig een half miljoen verschillende SNP’s in het menselijk DNA meten.

“Het is schokkend,” zei de ontwikkelaar van de DNA-fingerprint Sir Alec Jeffreys van de universiteit van Leicester tegen de BBC, “het is slechte wetenschap die grote invloed kan hebben op de levens van mensen.”

    • Wim Köhler