Sport in beeld

Stuntfietser op de Cycle Show in Londen, 8 oktober 2009. (Foto AFP) TOPSHOTS A BMX stunt rider performs at the 2009 Cycle Show in central London on October 8, 2009. The show runs until October 11. AFP PHOTO/Shaun Curry AFP

Wat moeten we ons voorstellen bij een cycle show? Een fietser die het luchtruim kiest? Oké. En dan? De show duurt dagen. Zien we dan aldoor pedaalpiloten vliegen? Zo ja, dan treedt op enig moment inflatie op en verstommen de uitroepen van ver- en bewondering. „Heb je er weer zo één met z’n kunstje.”

Of gaat het om een AutoRAI voor de fiets? De nieuwste modellen aangeprezen door behendige streetkids? Het gezonde verstand kiest voor deze optie, maar interessant is de aarzeling. Cycle Show – tja, wat is dat precies?

En waarom in Londen? Heeft Amsterdam, waar de potentiële kopers oneindig talrijker zijn, soms fietsbeurzen? En ligt zelfs een Foire Cycliste in Parijs, dat fietspaden probeert aan te leggen, niet eerder voor de hand?

Nu de sprong. Die is verbazingwekkend, zonder meer. Zo hoog. Zo trefzeker. Maar hoe mooi ook, we zien halsreikend uit naar de landing. Pure nieuwsgierigheid. En wordt wel aan de opdracht voldaan? „Zorg dat je wiel samenvalt met de c.” Promotieplaatje, weet je wel.

Grafisch was dat minder boeiend geweest. Nu zien we alle gesloten en open cirkels (eigenlijk ovalen, maar die vorm ontdekken we ook juist dank zij de nabije wielen). En nu het toch over (bijna) identieke vormen gaat, kijken we even naar de V-vormige armen en naar de y. Een wonder.

Reken maar dat ook de Fokkes en Sukkes de fotograaf hebben blij gemaakt. Silhouetten oog in oog met hun karikatuur. De luchtacrobaat wordt er daardoor ook bijna één.

    • Pieter Kottman