Snowboardcross is sportverdwazing

In deze krant stond een artikel over snowboardcross (NRC Handelsblad, 6 oktober). Sinds 2006 is dit zelfs een olympische sport en twee Nederlandse meisjes hopen zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Ik denk even aan de duizenden landgenoten die door geboorte, ziekte of ongeluk met een vaak zware handicap en veel pijn door het leven moeten.

Het ene meisje had zichzelf met deze ‘sport’ al het volgende aangedaan: gebroken ruggewervel, hersenschudding, meniscusoperaties, kruisbandletsels, gebroken arm, pols en hiel. Zusje volgt haar aardig met dubbele sleutelbeenbreuk, verscheidene knieblessures en botbreuken.

Vraag niet hoeveel deze hobby aan anderen en aan de samenleving kost. Vele tienduizenden euro’s aan ziektekosten, auto’s en maandgeld en misschien de kosten voor uitzending naar de Olympische Spelen. En dan nog navolging door anderen. Aangezien het IOC onder leiding van chirurg Rogge deze onverantwoorde acrobatiek heeft benoemd tot olympische ‘sport’, moet Nederland maar zelf ingrijpen.

Tegenover alle invalide mensen in ons land kan een bezuinigend kabinet zich niet permitteren om op welke manier dan ook subsidie te geven aan sportverdwazing.

Charles Boussevain

Leidschendam

    • Charles Boussevain Leidschendam