Regenmode

Aynouk Tan

Terwijl inwoners van de lage landen wind en regen trotseerden, zwierden modellen in New York, Milaan en Parijs de catwalk af in niemendalletjes. De afgelopen weken presenteerden modeontwerpers hun voorjaars- en zomercollecties 2010. Alber Elbaz van modehuis Lanvin hulde zijn meisjes in chique draperieën. Het populaire label Balmain showde een collectie met glamoureuze legerkleding.

In een tijd van gure weersomstandigheden is het moeilijk voorstelbaar dat de naakte jurkjes ooit gedragen worden. Vooral hier niet. Want net als de Hollandse weergod heeft de gemiddelde Nederlander niet zo’n exotisch karakter. Onze kleren zijn praktisch en functioneel. En het liefst niet al te duur.

De mode van de Japanner Jun Takahashi past beter bij ons kleedgedrag. Hij presenteerde onlangs een collectie waarbij functionaliteit hoog in het vaandel staat. Dit seizoen verwerkte hij thermische materialen uit de sport in zijn ontwerpen. Eerder ontwikkelde hij al waterdichte breisels. „Functionele mode is juist actueel in een periode waarin het economisch minder goed gaat”, aldus Takahashi.

Neem de jas op de foto. Final Home – ook een Japans initiatief – kan gebruikt worden als mobiel huis. In de zakjes rondom de heupen kunnen kussentjes gestoken worden om het zitcomfort te verhogen. De zakken aan de voorkant van de jas kunnen op een koude herfstdag opgevuld worden met krantenpapier.

Graag had ik deze jas gecombineerd met een hightech trui van Jun Takahashi’s modelabel Undercover. Maar dat merk wordt in Nederland niet verkocht. De Nederlander geeft zijn geld immers liever uit aan een merkloos fietspakje of een praktische stormparaplu dan aan peperdure designstukken. Speciaal voor die landgenoten heb ik een paar regenlaarzen in zwarte lak aangetrokken. Voor slechts 20 euro zijn ze te koop bij Bristol.

Tegen de tijd dat het voorjaar is hebben we zo nog wat spaarcenten over voor een chique draperie van Lanvin.

Aynouk Tan

    • Aynouk Tan