Opzien over deal Chinalco en Rusal

Chinalco werd gebruskeerd in Londen en Sydney, maar Moskou zou zich wel eens welwillender kunnen opstellen. Het Chinese staatsaluminiumbedrijf, dat er in juni niet in slaagde een overeenkomst ter waarde van 20 miljard dollar met het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto te sluiten, zou kunnen beleggen in de beursgang in Hongkong van Rusal, een Russische concurrent, aldus berichten in de Russische media. Strategisch en financieel is zo’n bondgenootschap verstandig; politiek is het moeilijker in te schatten.

Een belegging door Chinalco zou goed nieuws zijn voor de Russische controlerende aandeelhouder, Oleg Deripaska. Hij moet het bedrijf naar de beurs brengen om schulden te kunnen afbetalen en minderheidsaandeelhouders de kans te geven de benen te nemen vóór een deadline aan het eind van dit jaar. Hoewel hij het geld van Chinalco niet nodig heeft – er is genoeg voorhanden op de aandelenmarkt van Hongkong – kan de steun van een lokale grondstoffenkampioen andere beleggers over de streep trekken.

Chinalco kan ook profiteren van de nauwere banden. Het concern zou veel minder invloed krijgen bij Rusal dan bij de geaborteerde deal met Rio, waar Chinalco uiteindelijk 18 procent van de aandelen in handen zou hebben gekregen. Rusal brengt slechts 10 procent van zijn aandelen naar de beurs, aldus een ingewijde, en Chinalco zou daar maar een deel van kopen. Als Derispaska hulp nodig heeft, is het veel waarschijnlijker dat hij zich tot het Kremlin en niet tot Peking zal wenden.

Maar er schuilt enige industriële logica in een fusie tussen Rusal en Chinalco. De twee zijn directe concurrenten, hetgeen mogelijkheden schept voor samenwerking. Er zou waarde kunnen voortvloeien uit beleggingen in goedkope projecten buiten China. In dat land kan de elektriciteit immers beter voor andere zaken worden gebruikt dan voor het van stroom voorzien van energieslurpende aluminiumsmelterijen. China is al een netto-importeur van het metaal geworden.

Hoewel een verbintenis tussen het energierijke Rusland en het kapitaalkrachtige China aantrekkelijk lijkt, zijn politici slechte chaperones. Chinalco wordt gecontroleerd door de staat, terwijl Deripaska vorig jaar door het Kremlin schadeloos werd gesteld. Momenteel zijn de betrekkingen tussen de twee landen rooskleurig – Poetin brengt volgende week een bezoek aan China en zal naar verwachting meer handel aankondigen. Toch is het uitwisselen van vriendelijkheden één ding, maar het uitwisselen van nationale kampioenen iets heel anders.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Foley