Olie of gas te koop? Hup, naar China

Er gaat geen week gaat voorbij of Chinese ondernemingen schaffen in Argentinië, Australië, Kazachstan, Iran, Irak, Nigeria en Venezuela energiebedrijven aan. Geen week of ze maken nieuwe overnameplannen bekend. Volgens de Financial Times sloten Chinese bedrijven het afgelopen half jaar voor 50 miljard dollar (34 miljard euro) aan oliedeals en werden daarnaast voor 45 miljard dollar aan ‘leningen voor olie’ verstrekt.

In zijn honger naar grondstoffen heeft China dit jaar de schroom afgeworpen die het sinds 2005 had. Toen verbood het Amerikaanse Congres de overname van energiebedrijf Unocal door een Chinese maatschappij, omwille van de ‘nationale veiligheid’. „In de jaren daarna zijn de Chinese bedrijven veel voorzichtiger te werk gegaan. Ze wilden onzichtbaar blijven, maar dat is nu aan het veranderen”, zegt Li Boqiang van het Centrum voor Energie-economie in Xiamen. Chinese energiebedrijven zijn volgens hem „met nieuwe intensiteit en vooral meer durf en kapitaal” op zoek naar energiebedrijven, voorraden en technologie.

De lage olieprijzen en de economische crisis hebben dat proces nog versneld. De vier grote Chinese energiemaatschappijen hebben van de autoriteiten opdracht gekregen alle kansen die door de crisis zijn ontstaan te gebruiken, niet alleen voor de olie- en gasmarkten, maar voor alle grondstoffen. Kapitaal is geen probleem. Bankiers hebben van president Hu Jintao te horen gekregen dat het hun ‘patriottische taak’ is de bedrijven op hun buitenlandse queeste te steunen.

Grondstoffen: pagina 16