Oefeninterland?

Het Nederlands elftal speelt vanochtend in Sydney een oefenwedstrijd tegen Australië. Bondscoach Bert van Marwijk ziet de oefentrip vooral in het kader van de teambuilding. Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke trainingsweek?

Foppe de Haan, coach van Jong Oranje toen het in 2006 Europees kampioen werd en voormalig coach SC Heerenveen:„Als de trainer gelooft in deze oefenwedstrijd, is de trip zinvol. Hij moet zijn geloof overbrengen op de groep. De spelers moeten natuurlijk niet alleen maar in het vliegtuig zitten, een potje voetballen en weer teruggaan. Dat heeft geen zin. Voor de teambuilding moet er wel wat meer worden gedaan, bijvoorbeeld vragenformulieren invullen over ergernissen en dergelijke en daarover met elkaar discussiëren, zoals sportpsycholoog Rico Schuijers adviseerde. Ik zou zelf niet snel voor deze oefeninterland hebben gekozen. Fysiek zou het een probleem kunnen zijn. De Australische jongens zijn gewend om veel en ver te vliegen, maar het Nederlands elftal maakt dat veel minder vaak mee. Ik zit echter te ver van het team af om te kunnen oordelen of de overwegingen juist zijn.”

Adrie van Diemen, inspanningsfysioloog: „Voor elk uur tijdsverschil heeft een sporter ongeveer een dag nodig om te herstellen. Na zo’n vliegreis neemt de belastbaarheid van de spelers enorm af. Om je als Nederlander in Australië helemaal fit te voelen, heb je ruim een week nodig om weer op volle sterkte te zijn. Pas dan komen de jongens uitgerust hun bed uit. De voetballers zijn maandag vertrokken en spelen vandaag. Maandag vliegen ze alweer terug. Ze hebben zich net aangepast aan de tijd in Australië en dan komen ze terug in de Nederlandse tijdszone. Ze hebben dan weer ruim een week nodig om helemaal te herstellen. Ik had liever gezien dat het team naar Zuid-Afrika was gereisd. Dan hadden ze zich in het vliegtuig ook kunnen bezighouden met teambuilding, maar dan bleven ze wel in dezelfde tijdzone waardoor je minder last van een jetlag zou hebben. Teambuilding is natuurlijk belangrijk, maar ik kan me niet voorstellen dat je daar onderweg naar Australië zoveel meer aan kunt doen dan ergens waar je geen tijdzones overschrijdt.”

Youri Mulder, voetbalanalist en voormalig voetballer: „De trip is zeker zinvol. Als je 22 uur op een economystoel zou moeten zitten, zou het zwaar zijn. Maar de spelers hebben alle ruimte en kunnen gewoon in bedden slapen. Dan is er dus niets aan de hand, het is zelfs gezellig. Het is overigens wel goed dat niet iedereen erbij is en dat juist een aantal basisspelers ontbreekt. Op het WK kan het ook gebeuren dat vier of vijf spelers geblesseerd zijn en dan moet je het ook met de rest opknappen. Het is echt niet zo dat die elf basisspelers heilig zijn.”

Herman Kruis, bondscoach Nederlandse hockeysters met wie hij in augustus in Amstelveen Europees kampioen werd: „Het is maar net wat je als coach het zwaarst vindt wegen: de arbeidsrustverhouding of de teambuilding. Voor hockeyers is het makkelijker om rekening te houden met de arbeidsrustverhouding, want de voetballers spelen zoveel wedstrijden dat daar bijna geen rekening mee valt te houden. Als je dat wel doet, kom je nooit aan een trainingsstage toe. Voor de teambuilding is het zeker goed om zolang dicht bij elkaar te zijn. Daarbij moet er op het WK ook tegen andere culturen worden gespeeld. Vanuit dat oogpunt is het ook goed om tegen Australië te oefenen.”

Nol de Ruiter, voormalig voetbaltrainer, onder meer interim bondscoach van het Nederlands elftal en coach van Jong Oranje: „Ik heb in 1990 met Jong Oranje een kwalificatiewedstrijd moeten spelen in Australië. Dat was toen best zwaar. Maar we bleven en daar tien dagen en we waren ruim een week voor de wedstrijd aanwezig. De jongens hadden dus de tijd om te herstellen van de reis, die ruim vierentwintig uur duurde. Inmiddels duurt de vliegreis ietsje korter en de spelers van het Nederlands elftal vliegen super-de-luxe in de businessclass en kunnen slapen wat ze willen. Voor de spelers is het volgens mij dus geen groot probleem. Ik denk dat Van Marwijk gelijk heeft en dat de trip zinvol is voor de teambuilding. Het is wel jammer dat zes basisspelers ontbreken.”

    • Shari Kiljan