Megastap

Megastap Een dinosaurus met voetstappen zo groot als kinderbadjes, hoe groot is die zelf? Bijna tien keer zo zwaar als een olifant en drie keer zo hoog. Dat schatten Franse wetenschappers. Bij Plagne – niet zo ver van Genève, maar niet het skidorp! – ontdekten zij een 150 meter lang spoor van stappen met een doorsnee tot wel 1,50 meter. De Fransen denken dat ze gezet zijn door een langnekdinosaurus die 150 miljoen jaar geleden leefde en 40.000 kilo woog. Er zijn nog nooit zulke grote sporen gevonden. In Amerika en Afrika zijn wel botten gevonden van dinosaurussen die waarschijnlijk groter en zwaarder waren dan deze Franse langnek, maar geen voetstappen erbij. MvN FOTO AFP/CNRS TO GO WITH AFP STORY BY BORIS CAMBRELENG (L-R) This handout picture released by French national center for scientific research CNRS shows local naturalists of the SDNO association (Société des naturalistes d'Oyonnax) Patrice Landry and Marie-Hélène Marcaud speaking in September 2009 with CNRS' paleontologists Jean-Michel Mazin and Pierre Hantzpergue, near one of the giant dinosaur footprints they discovered in April 2009 in Plagne, French Jura mountain, near Switzerland. CNRS is to recognize officially on October 8, 2009 this site as the most important dinosaurs footprints site in Europe. AFP PHOTO/CNRS/HUBERT RAGUET AFP

Een dinosaurus met voetstappen zo groot als kinderbadjes, hoe groot is die zelf? Bijna tien keer zo zwaar als een olifant en drie keer zo hoog. Dat schatten Franse wetenschappers. Bij Plagne – niet zo ver van Genève, maar niet het skidorp! – ontdekten zij een 150 meter lang spoor van stappen met een doorsnee tot wel 1,50 meter. De Fransen denken dat ze gezet zijn door een langnekdinosaurus die 150 miljoen jaar geleden leefde en 40.000 kilo woog. Er zijn nog nooit zulke grote sporen gevonden. In Amerika en Afrika zijn wel botten gevonden van dinosaurussen die waarschijnlijk groter en zwaarder waren dan deze Franse langnek, maar geen voetstappen erbij. MvN