Louvre retourneert oudheden aan Egypte na dreigende sancties

Frankrijk zal vijf fragmenten van historische muurschilderingen retourneren aan Egypte, zo heeft de Franse regering gisteren bekendgemaakt. Woensdag had de Egyptische Raad van Oudheden gedreigd om iedere samenwerking met het Louvre in Parijs, dat de fragmenten in bezit heeft, te beëindigen indien het museum de voorwerpen niet zou teruggeven. Volgens de raad heeft het Louvre de objecten ooit aangekocht terwijl het wist dat ze gestolen waren.

De Franse wetenschappelijke commissie voor museumcollecties heeft unaniem besloten dat Egypte afdoende bewijs heeft geleverd om de eis van teruggave te rechtvaardigen, zo zei minister van Cultuur Frédéric Mitterrand gisteren. Een commissiebesluit was vereist om tot teruggave te kunnen overgaan. De daadwerkelijke overdracht van de oudheden is nu een kwestie van „weken”, aldus Mitterrand, die tevens zei dat de historische fragmenten destijds „te goeder trouw” zijn aangekocht.

De controversiële voorwerpen komen uit een graftombe in de Vallei van de Koningen, bij de tempelstad Luxor. Volgens Egypte zijn de objecten in de jaren tachtig door dieven ontvreemd. Het Louvre kocht er vier aan in 2000, bij een Franse galerie. Het vijfde verwierf het museum met de beroemde piramidevormige entree in 2003, op een openbare veiling.

Het hoofd van de Egyptische oudhedenraad, Zahi Hawass, heeft teruggave van historische objecten tot topprioriteit gemaakt. Tal van Egyptische oudheden bevinden zich in musea wereldwijd. De sancties die Egypte woensdag oplegde aan Frankrijk, hielden onder meer in dat een mede door het Louvre gefinancierde opgraving in de stad Saqqara werd opgeschort.

Hawass eist verder onder andere de Steen van Rosetta terug, die in 1799 werd gevonden door Franse troepen. De steen, die de sleutel bleek voor het ontcijferen van Egyptische schriften, bevindt zich in het British Museum, dat weigert de steen terug te geven. (Reuters, AP, BBC)