India fabriceert kaarsen en rotjes voor Divali-feest

India fabriceert kaarsen en rotjes voor Divali-feest Siliguri, 10 okt. Heel India bereidt zich voor op het Divali festival, dat over precies een week wordt gehouden. Dit hindoeïstische ‘feest van het licht’ is de symbolische overwinning van het goede over het kwade, van het licht over de duisternis. Hindoes over de hele wereld steken op Divali lichtjes aan en brengen vuurwerk tot ontploffing. Het hindoeïsme is na het christendom en de islam de derde godsdienst ter wereld, met circa een miljard aanhangers. Het woord Divali komt van het Sanskriet dipa vali: een rij lichtjes. Dipa is de traditionele, van klei gebakken lamp, die in India nog veel wordt gebruikt. Geklaarde boter (ghee) of olie wordt gebruikt als brandstof. Voor bedrijven die kaarsen en vuurwerk maken betekent de aanloop tot het feest een drukke tijd. Op de foto linksboven worden kartonnen houders voor vuurwerk gevuld met buskruit, in een fabriek in de oostelijke stad Siliguri. Rechts de productie van kaarsen bij een bedrijf in dezelfde stad. Foto Reuters A worker's hands are covered with gunpowder as she fills cardboard cylinders at a firecracker factory on the outskirts of the eastern Indian city of Siliguri October 9, 2009. Firecrackers are in great demand ahead of Diwali, the Hindu festival of lights, which will be celebrated across the country on October 17. REUTERS/Rupak De Chowdhuri (INDIA SOCIETY) REUTERS