Het uithangbord van Waalwijk is in gevaar

RKC, dat laatste staat in de eredivisie, is in financiële problemen. In Waalwijk is de situatie van de club het gesprek van de dag. „De grond zakte onder onze voeten weg.”

Terreinknechten op een van de velden van RKC Waalwijk. Ook zij wisten niet waarom de spelers van de noodlijdende club gisteren niet trainden. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) waalwijk stadion rkc terreinknechten aan het werk foto rien zilvold Zilvold, Rien

Esther Wittenberg

De najaarszon beschijnt deze vrijdag de verlaten trainingsvelden van RKC Waalwijk. „Wij dachten ook dat er getraind zou worden”, zegt een onderhoudsman met een geel-blauw clubembleem op zijn jas. „De training zal wel afgelast zijn vanwege de problemen.” Hij staat op een ladder en maakt een lamp vast aan de buitenzijde van het Mandemakersstadion, naast het trainingscomplex. Verder wil hij niets zeggen. Net als zijn drie collega’s die toiletten repareren.

„Ons is het zwijgen opgelegd”, zegt het meisje van het secretariaat. Ze haalt haar schouders op. „Maar misschien weet Dick meer.” Woordvoerder Dick Teunen (24) weet niets van de afgelaste training, maar maakt zich wel zorgen. Niet of zijn salaris komende maand wordt uitbetaald. Wel of zijn baan over een jaar nog bestaat. „Er moet hoe dan ook bezuinigd worden.”

RKC Waalwijk kampt met een tekort van een kleine drie miljoen euro. Dat bleek begin deze week tijdens een persconferentie van de club. Het bestuur dat eind september aftrad, had eerder een tekort van 360.000 euro begroot. Hoofdsponsor Ben Mandemakers zegde tijdens de persconferentie toe RKC te willen redden. Hij stelde als voorwaarde dat de gemeente Waalwijk de club een openstaande huur van 612.000 euro kwijtscheldt en de huur van het stadion het komende seizoen halveert tot 300.000 euro.

„We wisten dat er problemen waren. Maar toen we hoorden hoe groot, zakte de grond onder onze voeten weg”, zegt voorzitter van de supportersraad Bas Brok (24). Ook voorzitter van de supportersvereniging Adrie Buijs (34) schrok. „Het probleem is gigantisch groot. Het is de vraag of we het gaan redden.”

Donderdagavond informeerde het stadsbestuur de gemeenteraad over de financiële situatie bij RKC. Honderden supporters hadden zich met shirts en sjaals op het gemeentehuis verzameld en volgden op een groot scherm in de hal de raadsvergadering. Zij zagen dat wethouder Van Dongen zei dat de gemeente niet bereid is de club financieel tegemoet te komen. Voorzitter van de supportersvereniging Buijs: „Maar de verschillende raadsfracties drongen aan op onderhandelingen met de club. Dat biedt een opening.”

In het centrum van Waalwijk zitten deze vrijdagmiddag seizoenkaarthouder Bernard Speekenbrink (76) en zijn maat Wim van Helvoirt (68) op een houten bankje. „Alle gesprekken deze week gaan over RKC”, zegt Speekenbrink. „Het is het gesprek van de dag”, knikt Van Helvoirt. Hij zit wijdbeens. Zijn leren jack staat open, aan zijn voeten bruine sloffen. „Bestuurlijk is van alles misgegaan. Nu zal de gemeente moeten bijspringen.” Speekenbrink: „Er zit niets anders op.”

Elke twee weken bezoeken zo’n vijfduizend supporters de thuiswedstrijden van RKC. Dat is tien procent van de totale bevolking van de kleine stad. Brok, van de supportersraad: „Ik vind de houding van de wethouder vreemd. Hij gaat totaal voorbij aan het sociaal-maatschappelijk belang van de club. Er is geen enkele andere plek in de regio waar elke veertien dagen vijfduizend mensen elkaar ontmoeten.” Buijs, van de supportersvereniging: „RKC is het uithangbord van Waalwijk.”

Voor woonzorgcentrum Antoniushof in Waalwijk, laadt Paul Pullens (30) ijzeren rekken met schone bejaardenkleding uit zijn vrachtwagen. Hij heeft al dertien jaar een seizoenkaart. Hij maakt zich geen zorgen over het voortbestaan van zijn club. „Er zijn zoveel clubs in de problemen geweest. Die zijn allemaal gered. Het zal wel loslopen”, zegt hij, sjorrend aan een rek vol bloemenblouses. „In 2003 had de club een tekort van 4,6 miljoen. Toen is het ook allemaal goed gekomen.”

RKC staat op dit moment laatste in de eredivisie met drie punten uit negen wedstrijden. Toch is Pullens blij dat zijn club na twee jaar in de eerste divisie weer op het hoogste niveau speelt. „Daarvoor hebben we het ook negentien jaar lang volgehouden met de laagste begroting van de eredivisie. Dat zal nu ook weer moeten lukken.” Zijn laadbak is leeg. Hij sluit hem en steekt zijn hand op.

Honderd meter verder, op het terras van Brasserie Petit Paris, aan de Markt, zegt Bart van Dishoek (28): „Waalwijk zonder RKC is ondenkbaar.”

Dat vinden ook Brok van de supportersraad en Buijs van de supportersvereniging van de club. Buijs: „We gaan een handtekeningenactie organiseren. En we hebben al afspraken gemaakt om te gaan praten met alle raadsfracties.” Brok: „Het zal toch niet gebeuren dat de club er straks niet meer is.”

    • Esther Wittenberg