Het regent bladkoningen

bladkoning (Phylloscopus inornatus) Bakker, Garry

Twitter is ook voor de natuurvorser een snelle informatiebron. Afgelopen week trok een tweet van @waarneming mijn aandacht: ‘Het regent bladkoningen …’. De website waarneming.nl leert dat er inderdaad veel van deze vogeltjes gezien zijn, vooral op de Waddeneilanden. De eerste verscheen dit najaar op 19 september op Vlieland. Inmiddels (5 oktober) staat de landelijke teller op 240 waarnemingen, inclusief dubbeltellingen.

De bladkoning (Phylloscopus inornatus), ‘blako’ voor kenners, is een piepklein loofzangertje. Hij is grijsgroen zoals de fitis en de tjiftjaf, maar herkenbaar aan zijn lange, gelige wenkbrauwstreep, een dubbele vleugelstreep, en de roep tje-jiet. Zijn bewegingen door boomkruinen zijn nerveus en schokkerig. Voor vogelaars is het een zeldzame soort die scherp in de gaten gehouden wordt.

Hij broedt oostelijk van de Oeral tot diep in het Verre Oosten van Rusland en overwintert in Zuidoost-Azië. Een klein deel van de populatie vliegt in het najaar de verkeerde kant op en bereikt zo West-Europa. Het is onbekend of ze vervolgens net als andere trekvogels in Afrika overwinteren of in westelijke richting blijven doorvliegen en roemloos in de Atlantische Oceaan aan hun einde komen.

    • Kees Moeliker