Geen strafrechtelijke ontruiming kraakpanden

Politie en justitie mogen geen kraakpanden ontruimen op grond van het strafrecht. Op een fundamenteel recht als het zogeheten huisrecht mag ook in het geval van krakers geen inbreuk worden gemaakt, zonder een in de wet precies omschreven bevoegdheid. Bij een strafrechtelijke ontruiming, in opdracht van het Openbaar Ministerie, ontbreekt die bevoegdheid. Dat heeft de Hoge Raad gisteren bepaald.

Ontruimingen op last van de burgemeester in verband met verstoring van de openbare orde blijven mogelijk. Hetzelfde geldt voor ontruimingen die een vonnis van de burgerrechter als juridische basis hebben. Het huisrecht beschermt iedere feitelijke bewoner tegen huisvredebreuk. Het maakt daarbij niet uit of een pand rechtmatig wordt bewoond of niet.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden definitief geworden. Onderwerp van de zaak was het kraken van een Gronings bedrijfspand. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam liet weten dat de uitspraak „een tegenvaller” is. De hoofdstad ontruimt regelmatig panden op basis van het strafrecht. Volgens de zegsman is de beslissing „extra teleurstellend” omdat het gerechtshof in Amsterdam eerder dit jaar nog oordeelde dat strafrechtelijke ontruimingen wel mogen. (ANP)