film

O Brother, Where Art Thou? (Joel en Ethan Coen, 2000, VS/GB/F. Dit postmoderne sprookje is een in nostalgische okertinten gefilmde road movie over drie ontsnapte gevangenen, op zoek naar een schat in het diepe zuiden van het Amerika van de jaren 30. Film incorporeert allerlei mythes en feiten uit die tijd, maar biedt ook, met een knipoog naar de Odyssee, plaats aan homerische figuren. (RTL4, 12.30-14.30u) O' Brother, Where Art Thou? Year: 2000 Director: Joel Coen George Clooney John Turturro Tim Blake Nelson Based upon Homere's 'Odyssea' PHOTOS12

Monsieur Verdoux (Charles Chaplin, 1947, VS). Sardonische, pikzwarte ‘comedy of murders’, geïnspireerd op de in 1922 onthoofde vrouwenmoordenaar Henri Désiré Landru. Chaplin als onberispelijke Franse bankemployé die rijke weduwen huwt en vermoordt. Eén, 14.05-16.05u., zwart-wit.

Single White Female (Barbet Schroeder, 1992, VS). Stijlvolle thriller vol paranoia. De tijd van de drukke carrièrevrouw Bridget Fonda wordt in beslag genomen door ogenschijnlijk lieftallige roommate Jennifer Jason Leigh. RTL8, 22.30-0.35u.

Spider (David Cronenberg, 2002, Canada/Engeland). Patrick McGrath bewerkte eigen roman tot filmscenario over een dolende man (Ralph Fiennes). Regisseur Cronenberg gebruikt meer filmische middelen dan woorden om geestestoestand van de man invoelbaar te maken. Realiteit, herinnering en inbeelding lopen daarbij door elkaar. BBC2, 0.30-2.05u.