DNA-test op ziektes is onbetrouwbaar

De Amerikaanse geneticus Craig Venter maakt zich boos over DNA-testbedrijfjes. (foto bloomberg) Craig Venter, founder and president of the J. Craig Venter Institute and co-founder and chief executive officer of Synthetic Genomics Inc., attends the Milken Institute Global Conference 2008 in Los Angeles, California, U.S., on Tuesday, April 29, 2008. The annual conference brings together scientists, business executives, philanthropists, journalists, academics and Nobel laureates to discuss today's most pressing social, political and economic challenges, according to the Institute's Web site. Photographer: Jamie Rector/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

DNA-thuistesten die ziekten voorspellen zijn onbetrouwbaar. Dat concluderen genoomonderzoeker Craig Venter en zijn medewerkers van het J. Craig Venter Institute uit een soort consumententest. Ze stuurden DNA-materiaal van vijf personen naar twee bedrijven die op grond van DNA-tests ziektekansen voorspellen. De twee uitslagen voor één mens verschilden vaak sterk. Volgens het bedrijf 23andMe had iemand een 400 procent verhoogde kans op psoriasis. Maar het andere bedrijf, Navigenics, hield het op een 25 procent verhoogd risico (Nature, 8 oktober).

Enkele jaren geleden zagen nog tientallen bedrijven brood in de markt van de DNA-profilering. Ze boden mensen de mogelijkheid te laten uitzoeken hoe groot hun kans is op ziekten als Alzheimer, dikkedarmkanker of multiple sclerose. Mensen bestellen online een testkitje, nemen zelf wat wangslijmvlies af, sturen het in, betalen ongeveer 1.000 dollar en krijgen een paar weken later de uitslag.

Daar heb je dus weinig aan, stelt Venter vast. De bedrijven hanteren verschillende genetische DNA-kenmerken voor een ziekte. Die ziekten ontstaan namelijk niet door één simpele genetische verandering, maar door een samenspel van factoren. Bedrijven moeten open kaart spelen over dit soort onzekerheden, vinden de onderzoekers.

    • Huup Dassen