De spiegelei-schilderijen 2

Sommige kunstenaars werken hun hele leven in één stijl. Zo niet Kamagurka. Al schilderend ontwikkelt hij nieuwe stijlen en genres. We zagen op deze pagina’s al de per ongeluk goed getroffen portretten: het accidentalisme. Daarna de kubistische striphelden en de viewmaster paintings. Nu zijn we bij de serie spiegelei-schilderijen aangeland. Sommige van deze spiegelei-doeken, die Kamagurka het afgelopen jaar schilderde het kader van zijn Kama-lmanak -project, een schilderij per dag, worden als sculptuur uitgevoerd. Ze komen in de nieuwbouw van het Damiaan ziekenhuis te Oostende te staan. Niet het schilderij geheel boven, van de Spiegelei-planten. Dat blijft tweedimensionaal. Maar het spiegelei dat aan zichzelf ontstijgt, op het doek, daaronder niet. Dat wordt door een beeldhouwer in kunststof uitgevoerd. ,,Het is een reïncarnerend spiegelei, bestemd voor de palliatieve afdeling,” zegt Kamagurka.