Componist Tarenskeen krijgt Vermeulenprijs

Rotterdam, 10 okt. - Componist Boudewijn Tarenskeen (1952) krijgt voor zijn `Mattheus Passie, een lezing voor negentien zangers` de Matthijs Vermeulenprijs 2009. De prijs, een bedrag van 20.000 euro, wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. Het juryrapport prijst de manier waarop Tarenskeen in zijn stuk ”de spanning op een bijzondere wijze weet vast te houden”. De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. De prijs wordt op zaterdagmiddag 31 oktober door minister Ronald Plasterk (Cultuur) uitgereikt, tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw te Amsterdam. Op dezelfde dag wordt ook de Nederlandse Muziekprijs 2009 toegekend aan harpiste Lavinia Meijer (1983).