Bij de voorplaat

Bij de voorplaat Deze foto is in juli 2006 gemaakt door een vakantieganger, de Engelse Angela Plumb. Maar hij eindigde vorige maand in een artikel in Polar Biology, want een ijsbeermoeder met jong op haar rug – dat was nog nooit eerder wetenschappelijk beschreven. Plumb fotografeerde de twee op een tocht door de eilandengroep Spitsbergen. “Toen ik mijn foto’s bekeek, zag ik dat de ijsbeer een halsband met een zender om had”, mailt ze. Ze kwam erachter dat het Noorse Poolinstituut het dier gezenderd had, en met GPS wist onderzoeker Jon Aars de ijsbeermoeder te identificeren. De ijsbeer was destijds 19 jaar, en één van jaar jongen van die lente was gestorven. Met de ander was ze op weg naar het zee-ijs, om te jagen. Aars schrijft dat zo’n ijsbeerjong moeilijk tegen de kou kan, het heeft nog weinig vet. Hij denkt daarom dat de moeder het jong tijdens het zwemmen op haar rug neemt, zodat het zich kan warmen en zijn vacht grotendeels droog blijft. [HvS] Plumb, Angela

Deze foto is in juli 2006 gemaakt door een vakantieganger, de Engelse Angela Plumb. Maar hij eindigde vorige maand in een artikel in Polar Biology, want een ijsbeermoeder met jong op haar rug – dat was nog nooit eerder wetenschappelijk beschreven. Plumb fotografeerde de twee op een tocht door de eilandengroep Spitsbergen. “Toen ik mijn foto’s bekeek, zag ik dat de ijsbeer een halsband met een zender om had”, mailt ze. Ze kwam erachter dat het Noorse Poolinstituut het dier gezenderd had, en met GPS wist onderzoeker Jon Aars de ijsbeermoeder te identificeren. De ijsbeer was destijds 19 jaar, en één van jaar jongen van die lente was gestorven. Met de ander was ze op weg naar het zee-ijs, om te jagen. Aars schrijft dat zo’n ijsbeerjong moeilijk tegen de kou kan, het heeft nog weinig vet. Hij denkt daarom dat de moeder het jong tijdens het zwemmen op haar rug neemt, zodat het zich kan warmen en zijn vacht grotendeels droog blijft. [HvS]