Afweerslag

Kite Fitis (10×40) Dit is de enige zogeheten Porro-kijker waarbij, in tegenstelling tot de dakkantkijkers, de ‘kijkbuizen’ zijn geknikt. Die zijn eenvoudiger te maken en dus goedkoper. Daardoor ligt de kijker wat minder lekker in de hand. Ook de beeldkwaliteit is minder dan de Swarovski en van de Zwaluw, maar dat is voor een prijs van iets meer dan tweehonderd euro niet verbazingwekkend. Nederland. Amsterdam. 19 juli 2005 taxi op de op de heringerichte taxistandplaats voor het Amsterdam Centraal Station. Op de standplaats is ruimte voor maximaal 15 taxiÕs . Andere taxis moeten rondjes rijden tot er plaats is. Tevens gaan er huisregels gelden. De handhaving van deze regels wordt gecontroleerd door toezichthouders. Ook komt er cameratoezicht op de standplaats. De herinrichting is onderdeel van het Actieplan Taxi. foto: Herman Wouters Hollandse Hoogte

Begin juli werd de 37-jarige taxichauffeur Sidi Mohammed B. uit Den Haag opgepakt nadat hij een 44-jarige klant op het Leidseplein in Amsterdam een dodelijke vuistslag had gegeven. Er was in de media veel aandacht voor het incident. Zijn taxivergunning met naam en foto verscheen op de website GeenStijl.

De taxichauffeur nam meteen twee advocaten in de arm. Een voor de strafzaak en een om zijn „persoonlijke levenssfeer” te beschermen. Maar daarna werd het stil.

Advocaat Geert-Jan Knoops, hoe is het met uw cliënt?

„Hij zit nog vast. En is erg aangeslagen door de hele zaak. Hij kan niet bevatten wat er die nacht gebeurd is. Hij begrijpt het gewoon niet.”

Waar wordt hij precies van verdacht?

„Van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Woensdag is er een pro forma zitting.”

Wat begrijpt uw cliënt niet?

„De gang van zaken die nacht. De escalatie waardoor er een handgemeen ontstond. Hij begrijpt ook niet dat door zijn handelen, zijn afweerbeweging, afweerslag het slachtoffer op de grond is gekomen en is overleden.”

Advocaat Nierop, heeft u nog een klacht tegen GeenStijl ingediend?

„Ik heb ze een brief gestuurd en ze gesommeerd de foto te verwijderen? Daar hebben ze geen gehoor aan gegeven.”

Gaat u nog stappen ondernemen?

„Dat weten we nog niet.”

    • Tom Kreling