Vroege mutaties geven aanwijzing over ontwikkeling kanker

Rotterdam. Borstkankergezwellen veranderen ingrijpend als de ziekte voortschrijdt. Er treden telkens nieuwe mutaties op in het DNA, waardoor het weefsel zich steeds anders gaat gedragen. Die ontdekking heeft grote gevolgen voor kankeronderzoek, en uiteindelijk wellicht ook voor patiënten. Het onderzoek van Canadese onderzoekers verscheen gisteren in Nature. Ze zijn de eersten die de ontwikkeling van kankerweefsel hebben onderzocht op het niveau van individuele basen (`letters`) in het DNA. Kankeronderzoekers kijken tegenwoordig pas in detail naar tumor-DNA als de kanker al wordt behandeld of zelfs al is uitgezaaid. Dan zijn de genetische eigenschappen van de tumor echter al sterk veranderd, benadrukken de Canadezen. Zij pleiten daarom dat DNA van de tumor óók wordt onderzocht zodra die wordt ontdekt. Die eerste mutaties kunnen een aanwijzing zijn voor de verdere ontwikkeling van de tumor.

    • Nienke Beintema