Tsjechische president wil voetnoot 'Lissabon'

De Tsjechische president Václav Klaus heeft een nieuwe blokkade opgeworpen tegen het Verdrag van Lissabon. Hij wil daar pas zijn handtekening onder zetten als er een voetnoot met een voorbehoud over mensenrechten aan is toegevoegd.

Dat zei Fredrik Reinfeldt, de premier van EU-voorzitter Zweden, gisteren na een telefoongesprek met de Tsjechische president. Het Verdrag van Lissabon, de opvolger van de verworpen Europese Grondwet, kan niet in werking treden zo lang Klaus er zijn handtekening niet onder zet.

De Poolse president Lech Kaczysnki, wiens handtekening ook nog ontbreekt, zal die zaterdag zetten.

Tot nu toe leek het er op dat Klaus alleen wachtte op een uitspraak van het Tsjechische grondwettelijke hof over het verdrag. Maar nu wil hij dus opnieuw onderhandelen over de inhoud van het Verdrag van Lissabon, dat met veel moeite tot stand gekomen is.

Volgens de Pool Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees parlement, wil Klaus dat het zogeheten Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie, dat onderdeel is van het verdrag, niet volledig zou gelden voor zijn land. Ook Groot-Brittannië en Polen bedongen eerder zo’n uitzondering.

„Ik heb hem gezegd dat dit de verkeerde boodschap op het verkeerde moment is”, zei Reinfeldt. Behalve Klaus willen Zweden en de andere EU-landen dat het verdrag zo snel mogelijk in werking treedt. Op 31 oktober eindigt de zittingstermijn van de Europese Commissie en volgens het huidige Verdrag van Nice moet die dan worden verkleind. Volgens Lissabon hoeft dat niet.

Het nieuwe verdrag voorziet ook in twee belangrijke nieuwe functies: een vaste voorzitter van de Europese Raad, het overleg van regeringsleiders, en een soort EU-minister van Buitenlandse Zaken. Zweden wil beide vacatures aan het einde van de maand vervuld hebben, maar het is nu onduidelijk af dat dan kan.

„Ik ben ervan overtuigd dat Klaus nog meer moeilijkheden gaat verzinnen”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner. „Maar we gaan het Verdrag van Lissabon niet veranderen.”