Trekdrop met spruitjes

Snoep is net goud. Het is op zichzelf al erg aantrekkelijk, maar wordt nog begerenswaardiger als je het omsmelt tot iets anders. Het meest omgesmolten snoepgoed is uiteraard chocolade. Je hoeft een in stukken gebroken reep chocola alleen maar zachtjes te verwarmen in een kom die je bovenop een pan met kokend water hebt gezet, en daarna kun je ermee doen wat je wilt.

Ongezouten pinda’s erdoor, kleine bergjes maken op een vel bakpapier, af laten koelen en je hebt pindarotsjes. Datzelfde kan met rozijnen en hazelnoten, maar ook met cornflakes of met cruesli. Of je doopt reepjes gekonfijte sinaasappel voor de helft in de gesmolten chocolade. Of een stukje noga op een stokje.

Met Snickers en Marsen, maar ook met After Eight, kun je trouwens een supersnelle dessertsaus maken. Snijd grote repen eerst in stukjes en laat ze daarna op een laag vuurtje smelten in slagroom. Roer tot je een mooie saus hebt en giet hem warm over vanille-ijs.

Maar ook ander snoepgoed laat zich goed omsmeden tot iets nieuws. Sla bijvoorbeeld eens een handvol Werther’s Echte of Haagse Hopjes tot gruis, strooi de kruimels uit over een met bakpapier beklede bakplaat en laat het snoep smelten in een hete oven (blijf er wel bij, want het gaat heel snel). Als de karamel is afgekoeld, kun je er mooie schotsen van breken die heel mooi staan als garnering op een toetje.

Een echte expert in toveren met snoep is kok Pierre Wind. Hij maakte in mijn keuken eens een bizarre, maar verrassend lekkere sladressing van gesmolten bananenschuimpjes. En in zijn nieuwste kookboek, Het Smaakpretpark, dat zojuist in het kader van de Kinderboekenweek is verschenen, geeft hij een recept voor een trekdropfondue.

Trekdropfondue? Ik moest zelf ook even knipperen. Maar grappig is het wel. Pierre serveert de dropfondue in een chocoladefontein en dat is natuurlijk prachtig, zo’n zwarte lavastroom. Met stukjes fruit en zelfs groente erbij om te dopen. Dus zo megaongezond is het nu ook weer niet.

Ik heb de dropfondue gemaakt en de smaak is, tja, avontuurlijk. Voor wie durft, hier het recept:

voor de fondue:

200 gram trekdrop

70 ml citroensap

om te dopen: partjes appel, schijfjes peer, stukjes verse ananas, worteltjes en koude, gekookte spruitjes

Snijd de trekdrop in stukjes. Doe ze in een steelpan, samen met het citroensap. Zet op laag vuur en laat de drop langzaam smelten. Blijf voortdurend roeren. Als de trekdrop al wel gesmolten is maar nog steeds te dik, giet er dan heel rustig nog een beetje water bij. Net zolang tot de drop de dikte heeft van gesmolten chocolade. Is het mengsel te dun, dan een beetje extra drop toevoegen. Serveer de dropfondue in een chocoladefontein of gewoon zo, met het pannetje (op een theelichtje) op tafel.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over snoep en lekker snoepen www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke pasta met Sandro.

    • Janneke Vreugdenhil