Tijdschrift

Cover De Gids

Eén blik op een foto van de Notre Dame de la Paix in Yamoussoukro is voldoende om vast te stellen dat deze veel kleiner (en lelijker) is dan de Sint Pieter in Rome. Toch is deze kerk die de heerser van Ivoorkust, Félix Houphouët-Boigny, eind jaren tachtig liet bouwen, volgens Wikipedia en andere bronnen, een grotere kopie van de Romeinse katholieke hoofdkerk. Ook Jan Brokken heeft het in ‘Yamoussoukro, een biografie van steen’ over het streven van Houphouët-Boigny om de grootste en hoogste kerk ter wereld te bouwen. Of de Notre Dame de la Paix inderdaad de grootste is geworden, laat hij in het midden, maar wel schrijft hij dat de kerk dankzij een enorm kruis een meter hoger is dan de Sint Pieter.

Brokkens artikel staat afgedrukt in De Gids, dat ter gelegenheid van de vierde architectuurbiënnale in Rotterdam ‘grenzeloze stad’ als thema heeft. De Gids-redactie heeft schrijvers, journalisten en wetenschappers als Dirk van Weelden, Dorrit van Daalen en René Boomkens en dichters als Wim Brands gevraagd over dit thema een gedicht of stuk te schrijven. De resultaten zijn, zoals te verwachten viel, gemengd en variëren van knarsend sociologenproza van Marc Schuilenburg over de talloze veiligheidsvoorzieningen die hedendaagse grote steden kennen tot een mooie ode van Ger Groot aan de ‘onzuivere stad’ die zijn woonplaats Brussel is.

Sommige leveranciers hebben zich er gemakkelijk van af gemaakt. Architect Kees Christiaanse, de curator van de architectuurbiënnale, zond zijn bijdrage aan de catalogus van de biënnale in. En de Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr, liet ‘mi have een droom (rotterdam 2059)’, het gedicht dat enkele weken geleden in het Cultureel Supplement van deze krant stond, nog eens afdrukken.

    • Bernard Hulsman