Theater & Dans - En Verder

La voix humaine

Halina Reijn toert rond Nederland met de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1927: het laatste telefoongesprek van een vrouw met de man die haar verliet. Reijn koppelt in haar indringende spel de stadia die de vrouw doormaakt aan evenzoveel spelregisters die iedere keer weer verrassen. Geen geschreeuw en woeste huilbuien, maar alles ingehouden zacht. Ze begint gespeeld opwekt. Even flink zijn. Omdat zij de paniek nauwelijks speelt, voel je hem onder al het onderdrukt verdriet. Tournee t/m 12 juni. www.toneelgroepamsterdam.nl.

Dostojevski!!!

Nu de dagen grauwer worden, is het weer tijd voor Dostojevski, met zijn sombere vertellingen over onaangename, opgewonden mensen. Terwijl het Ro Theater in Rotterdam werkt aan een toneelversie van zijn roman De gebroeders Karamazov, brengt het Haagse literaire theater Branoul een Dostojevski-reeks met drie solo’s. Hans Croiset doet De zachtmoedige, Hilde Uitterlinden Boze geesten en Bob Schwarze doet Aantekeningen uit het ondergrondse. Slavist Hans Boland houdt een lezing. T/m 6 dec in Branoul, Maliestraat 12. Inl: www.branoul.nl.

Conny Janssen

Choreografe Conny Janssen heeft met negen dansstudenten van Codarts/Rotterdamse Dansacademie de voorstelling Ruis gemaakt. Zich onderscheiden, ontstijgen aan de ruis van alledag is de droom van deze jongeren, maar angsten en onzekerheden zitten danig in de weg. Ofwel: vintage Conny Janssen. Fotograaf Carel van Hees maakte er een mooi fotoboek bij. Tournee; t/m 28 nov. Inl: www.connyjanssendanst.nl

Ultimo

Porgy Franssen en Ariane Schluter maken samen de vertelvoorstelling Ultimo, naar de roman van Alessandro Baricco, over een man die verliefd is op wegen. Het decor toont een duizelingwekkende achtbaan met bochten, hoogtes en dieptes. Cellist Harald Austbø begeleidt de tekst met soms melodieuze, dan weer felle, jazzy klanken waarin het loeien van de motoren weerklinkt. De speelstijl is licht en helder. Schluter en Franssen brengen een vertelling vol dromen, liefde en illusies. Tournee t/m 12 dec. Inl: www.nationaletoneel.nl.

Goddelijke komedie

Het Noord Nederlands Toneel speelt La Divina Commedia, maar de groep laat het boek van Dante grotendeels links liggen. Dante is hier een uitgewezen vluchteling, zijn geliefde Beatrice is een luchtacrobate. In een indringende scène zit acteur Merijn de Jong als Dante in het keiharde licht van een ambtelijk bureau. Voor de duizendste keer moet hij vragen beantwoorden over zijn achtergrond, familie, leeftijd. Deze groteske Commedia is spannend en krijgt vooral kracht dankzij het engagement dat eruit spreekt. Tournee t/m 12 dec. Inl. www.nnt.nl.

Kruistochten

Toneelgroep Amsterdam herneemt het vijf uur durende blijspel Kruistochten van Alan Ayckbourn. Een familieweekend wordt ernstig verstoord door de escapades van rokkenjager Norman (Hans Kesting). Ayckbourn experimenteert met de vertelvorm. Hij maakte drie delen met steeds een ander perspectief. Hij zorgt voor een doorlopende aanvoer van sterke grappen. Tournee t/m 10 okt. Inl www.toneelgroepamsterdam.nl.

Dansclick

In Crying of my Mother vertelt Muhanad Rasheed zijn levensverhaal en schildert daarmee een portret van de tragedie van het verscheurde Irak. Tournee: t/m 12 nov. Inl: www.dansclick.nl.