Suu Kyi bespreekt sancties met gezanten

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft vanmorgen met toestemming van de junta gesprekken gevoerd met westerse diplomaten over de internationale sancties tegen het land.

Suu Kyi, die onder huisarrest staat, werd vanmorgen naar een staatshotel gebracht waar ze een ontmoeting had met diplomaten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. De ontmoeting duurde ongeveer een uur. Daarna werd de 64-jarige Nobelprijswinnaar naar haar huis gebracht. Daar bracht ze van de afgelopen twintig jaar bijna veertien jaar door in gevangenschap.

Volgens de Britse ambassadeur Andrew Heyn wilde Suu Kyi tijdens het gesprek vooral een helder beeld krijgen van de aard van de sancties en de gevolgen daarvan voor het land.

Suu Kyi heeft deze week een tweede ontmoeting gehad met een minister van het militaire regime. Eind vorige maand stuurde ze juntaleider Than Shwe een brief waarin ze haar bereidheid toonde om verlichting van de sancties te vragen.

Aung San Suu Kyi werd in augustus in verband met een Amerikaanse insluiper veroordeeld tot een nieuw huisarrest van anderhalf jaar waardoor ze buitenspel komt te staan bij de verkiezingen in 2010, de eerste verkiezingen in Birma in 20 jaar. Een rechtbank in Rangoon wees op 2 oktober het verzoek van de oppositieleider om in beroep te kunnen tegen het vonnis af.

Suu Kyi heeft in het verleden de internationale sancties tegen Birma verdedigd als middel om de militaire junta tot democratisering te dwingen. Omdat sancties tot nu toe niet het gewenste effect hebben gehad, zal Amerika zijn Birma-strategie wijzigen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aangekondigd. Vorige week kondigde Clinton aan dat Amerika een dialoog wil met de junta, maar dat de sancties jegens Birma gehandhaafd blijven.

De eerste stappen van toenadering werden de afgelopen maanden gezet. De Amerikaanse senator Jim Webb bezocht het land in augustus om de landgenoot vrij te krijgen die berecht was nadat hij het huis van Suu Kyi was binnengedrongen. Webb regelde dat de Birmese minister van Buitenlandse Zaken toestemming kreeg om Washington recentelijk te bezoeken. (BBC, Reuters, AP)