Status van volksheld brokkelt af

Diego Maradona opent in aanloop naar duels met Peru en Uruguay de aanval op de media. „Ik neem geen ontslag en ik ga niet weg.”

Diego Maradona blijft als bondscoach van Argentinië net zo onnavolgbaar als hij ooit als speler was. In de aanloop naar de laatste twee cruciale WK-kwalificatieduels met Peru (morgen in Buenos Aires) en Uruguay (woensdag in Montevideo) leek de 49-jarige trainer eerder deze week te zinspelen op een vertrek. „Als ik doorga, dan zal het op mijn voorwaarden zijn”, zo stelde ‘Pluisje’, voordat hij een gesprek aanging met bondsvoorzitter Julio Grondona.

Maradona had een verhelderend onderhoud met el presidente en was gisteren weer zeer strijdbaar. Na de training van de nationale ploeg riep de voormalige nummer 10 de pers bijeen. Maradona liet de media veertig minuten in een volgepakt zaaltje wachten voordat hij met nat haar plaats nam achter een tafel. Maradona wachtte niet af, maar opende direct de aanval. „Ik neem geen ontslag en ik ga ook niet weg. Laat dat voor iedereen duidelijk zijn”, stelde de bondscoach. „Als ik wegga dan zal ik dat echt wel zeggen. Maar jullie moeten tot die tijd gewoon opschrijven wat ik zeg, zonder daaraan allerlei conclusies te verbinden.”

De onbegrepen Maradona was zichtbaar geïrriteerd en vervolgde zijn monoloog. „Ik zie mezelf zeker als bondscoach van Argentinië op het WK. Ik voel me heel goed. Ik had ook niet verwacht dat we voor twee zulke belangrijke wedstrijden zouden komen te staan. Maar het enige wat we nu kunnen doen is spelen tegen Peru en winnen. Tegen Uruguay moeten we woensdag hetzelfde doen. De spelers begrijpen dat. Ik ben ervan overtuigd dat we ons plaatsen.”

Maradona trad in 2008 aan als opvolger van Alfio Basile. Onder diens leiding had Argentinië een reeks van zeven wedstrijden gespeeld waarin slechts zeven punten waren gehaald. Een 1-0 nederlaag op 15 oktober vorig jaar in Santiago tegen Chili betekende het einde van Basile. En het begin van een ‘nieuw tijdperk Maradona’. Veel Argentijnen waren ervan overtuigd dat hun volksidool het vertrouwen in de nationale ploeg terug zou brengen.

Darío Cvitanich, de Argentijnse spits van Ajax, legde in januari in deze krant uit waarom het geloof in Maradona zo groot was. „Maradona is een motivator. Als hij op de bank zit, ga je als Argentijn automatisch harder lopen. Mensen uit ander landen mogen dan misschien kritiek op hem hebben – wij zullen hem zijn leven lang dankbaar zijn. Maradona heeft zo ongelooflijk veel voor ons betekend. Waar je ook komt als Argentijn, iedereen heeft het over Maradona.”

Als bondscoach haalde Maradona de afgelopen twaalf maanden verschillende keren het wereldnieuws. Maar niet vanwege zijn succesvolle WK-campagne. De tweevoudig wereldkampioen ging onder het bewind in vier van de zes kwalificatieduels onderuit. Tegenover de nederlagen tegen Boliva(6-1), Ecuador (2-0, Brazilië (1-3) en Paraguay (1-0) stonden slechts zeges tegen Venezuela (4-0) en Colombia (1-0).

Zelden presteerde een bondscoach van Argentinië zo slecht als Maradona. Maar het krediet van de beste voetballer die het Zuid-Amerikaanse land voortbracht was zo groot, dat vrijwel niemand over een vertrek speculeerde. Pas toen Maradona deze week zelf uitsprak dat hij „alleen op zijn eigen voorwaarden door zou gaan” werd in Argentinië de discussie over zijn functioneren geopend. Maradona probeerde met een verbale aanval aan alle onrust een eind te maken. Maar als El Diego zijn status als volksheld wil behouden, zal hij gewoon moeten winnen van Peru en Uruguay.

    • Koen Greven