Schaatsers willen met Kazachstaanse pas naar Vancouver 2010

BIDDINGHUIZEN. Marathonschaatsers Rob Hadders, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Christijn Groeneveld en Robert Bovenhuis hopen zich met een Kazachstaans paspoort te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Een half jaar geleden kregen de vijf hun tweede paspoort. Zij willen zich namens Kazachstan plaatsen voor de ploegachtervolging. Een emotionele band met hun nieuwe vaderland hebben ze niet. ”In Nederland zijn we kansloos”, zei Stroetinga gisteren. Bondscoach Wopke de Vegt formeert zijn Nederlandse ploeg rond Sven Kramer, met onder andere Carl Verheijen en Erben Wennemars als kandidaten. Eerder koos schaatser Frank Vreugdenhil al voor de Kazachstanroute. In het verleden reed olympisch kampioen Bart Veldkamp voor België, Marnix ten Kortenaar voor Oostenrijk.