Santander kan beter afwachten

Santander heeft een vlekkeloze timing aan de dag gelegd met de beursgang ter waarde van 7 miljard dollar (4,7 miljard euro) van een deel van zijn Braziliaanse activiteiten. Nu beginnen beleggers zich af te vragen wat de volgende stap zal zijn van de topman van de Spaanse bank, Emilio Botín. Nu hij op het juiste moment iets heeft verkocht, beschikt hij over ruime middelen om zich als koper op te werpen.

De bank zegt het grootste deel van de opbrengst weer in de Braziliaanse dochter te willen steken, waarvan Santander 86 procent in handen heeft gehouden. Het kernkapitaal van Santander Brasil staat op het hoge niveau van 10 procent, maar zou snel kunnen slinken als de bank de verwachte dubbelcijferige groei van haar kredietboek zal verwezenlijken.

Maar beleggers speculeren er al op dat Santander van plan zou kunnen zijn weer wat overnames te gaan doen. Engeland en delen van Europa, met name Duitsland en Polen, zijn voor de hand liggende jachtgronden. Santander bezit reeds het Britse Abbey en heeft op het hoogtepunt van de crisis tevens diens concurrent Alliance & Leicester weten in te lijven. De Europese Commissie zou Royal Bank of Scotland binnenkort kunnen dwingen marktaandeel af te staan op het gebied van de kredietverstrekking aan kleine en middelgrote bedrijven, wellicht door een deel van de activiteiten af te stoten. Santander heeft er geen geheim van gemaakt zijn kredietverlening aan kleine bedrijven te willen uitbreiden.

Overnames zouden Santander eveneens kunnen helpen aan de noodzakelijke schaalvergroting in de Verenigde Staten en Mexico. Maar het is lastiger de bank daar tot transacties te zien komen. Santander is er nog niet in geslaagd Sovereign, zijn Amerikaanse dochteronderneming, weer op de rails te krijgen, en moet zich in de VS nog bewijzen. De twee eeuwige Mexicaanse doelwitten – Banamex van Citigroup en het niet-beursgenoteerde Banorte – zijn niet te koop.

Dit zou kunnen voelen als de juiste tijd om op de overnametour te gaan. Maar het verbazingwekkende herstel van de financiële markten in de zomer kan de verwachtingen van de verkopende partijen hebben doen oplopen tot boven de bedragen die voor Santander nog verstandig zijn om te betalen. Hoewel Santander na de Braziliaanse beursgang met een kernkapitaal van 8,1 procent goed gekapitaliseerd is, is het nog steeds niet duidelijk wat er in de toekomst op dit gebied van de banken zal worden gevergd. Bovendien wordt de Spaanse thuismarkt van Santander nog steeds overspoeld door een stortvloed van ‘slechte leningen’. Tegen die achtergrond zou Santander zich twee maal moeten bedenken alvorens het spaarvarken stuk te slaan en grote overnames te gaan doen.

    • Fiona Maharg-Bravo