Rijp en werkloos

In de discussie over de verhoging van de AOW leeftijd mis ik nog steeds de inbreng van de werkgevers. In vele stukken gaat het over of mensen wel kunnen of willen doorwerken, maar nergens gaat het er over of de werkgevers wel zitten te wachten op medewerkers van boven de 60, laat staan boven de 65 als die nog niet een basisinkomen van de AOW hebben.

Wat is dan het resultaat van de verhoging van de AOW-leeftijd voor de groep mensen die op wat rijpere leeftijd werkloos worden? Honderden sollicitatiebrieven per jaar moeten versturen, maar maximaal twee jaar WW krijgen en daarna tot je 67ste de bijstand in, je huis en vermogen moeten opeten en met uitsluitend schulden de AOW in, terwijl je pensioen ook al niet zo breed is omdat je al zo lang werkloos bent geweest en geen premie hebt kunnen afdragen. En dat allemaal omdat politici in 2009 besloten hebben dat het onvermijdelijk is dat iedereen tot 67 moet doorwerken. Moet ik geloven dat zij dan wel behoefte aan mij hebben?

Het is inmiddels ruimschoots bekend dat als je werkloos wordt wanneer je circa 50 jaar of ouder bent, het nu al bijzonder moeilijk is om in een normale sollicitatieprocedure opgeroepen te worden.

    • Rebecca Hamer den Haag