Pas verschenen

Herman Brusselmans: Kaloemmerkes in de zep. Prometheus, 178 blz. € 17,95

Peter Blanker: Als de ratten het spek uitvreten. Compaan, 232 blz. € 17,90

Verhaal over een 17de-eeuwse schipbreuk bij de Shetlandeilanden. Eerste roman van de Rotterdamse dichter-zanger van de hit Het is moeilijk bescheiden te blijven Peter Blanker (1939).

Sarah Blaffer Hrdy: Een kind heeft vele moeders. Hoe de evolutie ons sociaal heeft gemaakt. (Mothers and Others. The Evolutionary Origins of Mutual Understanding). Vert. Bart Voorzanger, Nieuw Amsterdam, 448 blz. € 29,95

Onderzoek van antropologe Sarah Hrdy (1946) waarin ze korte metten maakt met het dogma dat ons enorme brein het grote verschil met de dieren uitmaakt. ‘Als ik in een vliegtuig zit, en zie hoeveel moeite mensen in die kleine ruimte doen om rekening met elkaar te houden, stel ik me wel eens voor hoe dat zou gaan met chimpansees of andere mensapen. Dat zou enorm tumult en grote verwondingen opleveren, op zijn minst een paar afgebeten vingers’, zei Hrdy in een interview met Hendrik Spiering (Wetenschap, 07.02.09).

Herman Brusselmans: Kaloemmerkes in de zep. Prometheus, 178 blz. € 17,95

In een ‘simpel café’ ontmoet de redelijk befaamde auteur Herman Brusselmans het ‘zesde mooiste meisje dat hij ooit heeft gezien’. Zij kan hem naar Nederland rijden omdat zijn vaste chauffeur een zaak is begonnen in parketvloeren. Op de valreep nog een nieuwe roman van de Vlaamse schrijver, want in ‘2010 wil hij geen nieuwe roman produceren’.

Wilhelm Genazino: Een paraplu voor het leven (Ein Regenschirm für diesen Tag). Vert. Gerrit Bussink, Atlas, 194 blz. € 18,90

Een bekende roman (2001) van de Duitse schrijver Wilhelm Genazino. „‘Ik wacht op de dag waarop alles wat leeft zijn pijnlijkheid toegeeft’, is een van die typische Genazino -zinnen ( uit Ein Regenschirm für diesen Tag), waarin de illusieloze en de sardonische kanten van de schrijver fraai samenvallen’.” (Wil Rouleaux in Boeken, 20.06.03).

Meinke Horn (red.): Vanuit de Zuidas. K. Schippers, Dirk van Weelden, Mileta Prodanovic, K. Michel & Melle Hammer. Bas Lubberhuizen, 116 blz. € 19,50

Vanuit het voormalige Sint-Nicolaasklooster op de Amsterdamse Zuidas geven zes schrijvers/kunstenaars hun visie op de nieuwe wijk. Een project van de Vrije Ruimten Zuidas, het Artists-In-Residenceprogramma van het Virtueel Museum Zuidas.

Machtelt Israëls (red.): Sassetta. The Borgo San Sepolcro Altarpiece. Primavera Pers, 632 blz. € 89,–

Prachtige Engelse uitgave over de reconstructie van Sassetta’s (Stefano di Giovanni), meesterwerk uit 1437-1444.

Cornald Maas: Verlies. Gesprekken met nabestaanden over hun dierbare overledenen. Prometheus, 166 blz. € 17,95

Interviews die in een andere vorm verschenen in LINDA en in de Volkskrant.

Ingo Schulze: Adam en Evelyn (Adam und Evelyn). Vert. Ard Posthuma, Meulenhoff, 300 blz. € 19,89

Liefdesverhaal van de Duitse schrijver Ingo Schulze (1962) spelend ten tijde van de val van de Muur in 1989. De prijs van de roman, € 19,89, is aangepast aan het herdenkingsjaar.