Ook forse tekorten Roda en Willem II

In navolging van RKC Waalwijk kampen ook Roda JC en Willem II met begrotingstekorten. De Limburgse voetbalclub toucheert dit seizoen ongeveer 700.000 euro minder aan mediaopbrengsten, waardoor het begrotingstekort kan oplopen tot twee miljoen euro. Vorig seizoen kwam Roda JC al vier miljoen euro tekort. De oplossing werd toen gevonden in de verkoop van Sekou Cissé aan Feyenoord en Marcel Meeuwis aan Borussia Mönchengladbach.

De recessie is medeverantwoordelijk voor de terugloop van het aantal leden van de businessclub. Inmiddels heeft de nummer veertien van de eredivisie diverse maatregelen aangekondigd om het tekort terug te dringen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de verkoop van meer aandelen van het Parkstad Limburg Stadion. Verder moet de recente oprichting van een Limburgse Sociëteit, waarin ruimte wordt geboden aan financieel sterke bedrijven, soelaas bieden.

Overigens kampt ook Willem II met geldelijke problemen. De club stevent af op een exploitatietekort van ruim 2,5 miljoen euro. Dat is een gevolg van teruglopende sponsorbijdragen, tegenvallende televisie-inkomsten en mindere transferopbrengsten. Eerder deze week werd bekend dat ook streekgenoot RKC Waalwijk afstevent op een tekort van een paar miljoen euro. De gemeente Waalwijk is niet bereid RKC de helpende hand te bieden.

Tilburg laat Willem II daarentegen niet aan zijn lot over. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van B en W, hoeft de club tot 1 juli volgend jaar geen huur voor het stadion te betalen. Willem II moet die huur wel in een later stadium overmaken. Dat levert een besparing op van 900.000 euro. Verder wordt een groot deel van het exploitatietekort door externe geldschieters afgedekt. De huidige financiële problemen zorgen wel voor vertraging van de verdere ontwikkeling van de thuisbasis van de club.