Nobelcomité geeft Obama Vredesprijs

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar zeer verrassend toegekend aan Barack Obama. De begin dit jaar aangetreden Amerikaanse president krijgt de prijs wegens zijn „buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken”, aldus het Noorse comité in zijn toelichting.

In de 263 dagen dat Obama nu president is, bereikte hij volgens het comité genoeg om de prijs te verdienen. Op vragen van de pers of de prijs niet te vroeg is uitgereikt, antwoordde comitévoorzitter Jagland: „We reiken de prijs niet uit voor wat er mogelijk in de toekomst gebeurt, maar voor wat hij in het afgelopen jaar heeft gedaan. We hopen dat dit zal versterken wat hij probeert te doen.”

Bij het ter perse gaan van deze krant, om 7 uur ’s ochtends in Washington en twee uur na de bekendmaking in Oslo, liet het Witte Huis weten dat Obama zich „nederig” voelt. Het is gebruikelijk dat het Nobelcomité de laureaat een klein uur voor de officiële bekendmaking persoonlijk op de hoogte stelt. Bij Obama werd dit niet gedaan. „Een president midden in de nacht wakker bellen, is niet iets dat je hoort te doen”, aldus Jagland.

Het comité zei dat zijn „diplomatie gebaseerd is op de notie dat zij die de wereld leiden, dit moeten doen op basis van waarden en opvattingen die de meerderheid van de wereldbevolking deelt.”

Het comité roemt daarbij zijn steun voor een grotere rol van de „Verenigde Naties en andere internationale organisaties”, zijn „visie van een kernwapenvrije wereld” en de „constructievere rol van de VS in het aangaan van de grote klimaatuitdagingen”.

Obama is de vierde Amerikaanse president die de prijs krijgt, na Theodore Roosevelt (in 1906), Woodrow Wilson (1919) en Jimmy Carter (2002). Hij is de tweede zwarte Amerikaan die de prijs krijgt, na Martin Luther King Jr., in 1964. (AP, Reuters)

Hele juryrapport en eerdere winnaars via: nobelprize.org