Nieuw veilinghuis veilt huis veiling

Herengracht 386 in Amsterdam Het nieuwe Nederlandse veilinghuis Adams trapt op 24 oktober op spectaculaire wijze af: met een veiling van het huis van de veiling. Adams, een afkorting van Amsterdam Book & Print Auctions

De eerste catalogus weegt bijna een kilo en de duurste kavel heeft een richtprijs van meer dan 7 miljoen euro.

Het nieuwe Nederlandse veilinghuis Adams trapt op 24 oktober op spectaculaire wijze af: met een veiling van het huis van de veiling.

Adams, een afkorting van Amsterdam Book & Print Auctions, zal antiquarische 400 boeken veilen, waaronder een compleet exemplaar van de achttiende-eeuwse Encyclopedie van Diderot en d’Alembert (richtprijs 30.000 euro), en de honderd lots tellende kunstcollectie van ramsj-koning Steven Sterk, met werken van onder meer Mondriaan, Van Doesburg en Benner.

Onbetwist hoogtepunt van die eerste veiling: de verkoop van het monumentale pand waar de kijkdagen en de veiling worden gehouden, Herengracht 386. Dit uit 1663 daterende pand, een ontwerp van architect Philips Vingboons, bevat vele achttiende-eeuwse behangschilderingen van Jurriaen Andriessen.

Volgens Adams-oprichter Piet van Winden, voormalig antiquaar, is er volop ruimte voor een nieuw veilinghuis. „Sotheby’s en Christie’s kiezen in Amsterdam voor terugtrekkende bewegingen. Bovendien zijn die traditionele veilinghuizen te hoogdrempelig. Ze kunnen de borst nat maken.”

Adams, waar ook Bas en Laurens Hesselink van het antiquariaat Forum in ’t Goy-Houten zich aan hebben verbonden, gaat twee veilingen per jaar organiseren, waarschijnlijk steeds op een andere locatie.

Van Winden: „We willen origineel zijn. Het is ook ons streven om toekomstige collecties vóór de veilingen op bijzondere plekken tentoon te stellen.”

Directeur Job Ubbens van Christie’s bestrijdt dat zijn veilinghuis zich terugtrekt uit Amsterdam. Niettemin heet hij de nieuwe concurrent van harte welkom: „Hoe meer dynamiek, hoe beter.”

Zie de onlinecatalogus op adamsamsterdam.com

    • Arjen Ribbens