Lyrisch vioolconcert van Britten

cd klassiek Janine Jansen / Paavo Järvi: Vioolconcerten Beethoven en Britten * * * * *

cd klassiek

Janine Jansen / Paavo Järvi:Vioolconcerten Beethoven en Britten * * * * *

Eindelijk heeft Janine Jansen het Vioolconcert van Benjamin Britten, al ruim tien jaar één van haar repertoirestukken, op cd gezet. De uiterst populaire violiste koos met het cd-label Decca eerder voor een behouden koers: overbekende noten van Vivaldi, Bruch en Tsjaikovski. Dat leverde kaskrakers op, maar de opname van dit minder bekende werk verdient minstens zoveel succes. Qua opzet doet Brittens Vioolconcert (1940) denken aan Sjostakovitsj, met een smartelijk openingsdeel, een verbeten middenluik en een passacaglia die op hartverscheurende wijze verglijdt. Jansen verkent alle uitersten maar speelt vooral extreem lyrisch en expressief, met veel muzikaal begrip bijgestaan door het London Symphony Orchestra o.l.v. Paavo Järvi.

Dezelfde dirigent maakt met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, dankzij een stijlbewuste begeleiding, toch nog iets fris van Beethovens Vioolconcert. Jansens viool stroomt over van vitaliteit, al klinken in het Larghetto ook momenten van adembenemende gewichtloosheid.

    • Floris Don