Hof Egypte: verbod gezichtssluier mag

Rotterdam, 9 okt. - Een kamer van het Constitutionele Hof in Kairo heeft de Egyptische autoriteiten en instellingen gemachtigd de gezichtssluier, niqaab, te verbieden. Dat heeft de Egyptische krant Daily News gisteren gemeld. Volgens het hof verplicht het islamitisch recht, de shari`a, vrouwen niet het gezicht te bedekken. De zaak was aangespannen door twee studentes aan de Universiteit van Kairo, die het besluit aanvochten van de minister van Hoger Onderwijs om vrouwen met gezichtssluier te weren uit de slaapgebouwen van de universiteit. De uitspraak valt samen met het besluit van het gezaghebbende Azhar-instituut de niqaab te verbieden in zijn scholen en slaapgebouwen voorzover daar alleen vrouwen komen. Ultraconservatieve moslims maken fel bezwaar tegen elk verbod van de niqaab.